În cadrul conferinței de presă periodice susținută de primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, miercuri, 24 august, acesta s-a referit la controversatul transfer al administrării Zonel Libere din subordinea municipalității în cea a Consiliului Județean.
Concret, edilul a explicat detaliat de ce nu este de acord în acest sens: Prin Hotărârea de Guvern Nr. 1221 din 14 octombrie 2003, se stabilește clar trecerea imobilului aflat în administrarea Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Giurgiu din domeniul public al statului în domeniul public al județului Giurgiu și trecerea Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Giurgiu de sub autoritatea Ministerului Transporturilor și Turismului sub autoritatea Consiliului Județean, iar în Zona Liberă Giurgiu se menține regimul de Zonă Liberă. Persoana juridică de la care se transmite proprietatea imobilului este statul român, în administrația Regiei Autonome Zona Liberă Giurgiu și a județului Giurgiu. După ce a fost semnat protocolul de predare-primire, intervine Hotărârea de Consiliu Județean prin care se aprobă înființarea Societății Comerciale Administrația Zonei Libere Giurgiu prin reorganizarea Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Giurgiu. Bunurile proprietate publică, precum și activitățile și serviciile care au fost în administrarea Regiei Autonome Administrația Zonei Libere Giurgiu vor fi atribuite Societății Comerciale Administrația Zonei Libere Giurgiu, printr-un contract de concesiune de 50 de ani, iar Societatea se substituie Regiei cu toate drepturile și obligațiile ce decurg din raporturile juridice. Sintetizat – am un teren domeniu public al statului și o Regie Autonomă proprietate a statului. Le-am dat teren în proprietatea CJ, cu obligația să-l dea în concesiune Administrației Zonei Libere, care devine între timp societate, pe o perioadă de 50 de ani. În 2008, se cesionează acțiunile de la SC Adiministrația Zonei Libere Giurgiu de la Consiliul Județean la Consiliul Local. Deci, discutăm de cesiunea acțiunilor de la o societate comercială care avea în administrare Zona Liberă, prin Hotărâre de Guvern.
Societatea a rămas aceeași, cu obligațiile și drepturile pe care le avea dinainte. În anul de grație 2016, cei de la CJ vin și spun – vă luăm acțiunile înapoi, și vă luăm și administrarea. Bineînțeles că preluare acțiunilor nu este un act unilateral, mai trebuie și noi să fim de comun acord. Administrarea pot să o ia dumnealor, dar trebuie să o și justifice în instanță, plus că societatea comercială nu poate funcționa fără teren în administrare, pentru că altfel nu se îndeplinește cerința Hotărârii de Guvern Nr. 1221, care spune clar că terenul este doar pentru Zonă Liberă. (…) Cred că oamenii ăștia ori au minte bolnavă ori au o gândire bolnavă… Cum poți să vii, chiar dacă ești proprietar de bună-credință a unui teren și chiar dacă îl ai în administrare, când exercitarea funcțiunii de Zonă Liberă, cu toate prerogativele, nu are decât Societatea Comercială Administrația Zonei Libere Giurgiu – nici municipiul, nici CJ!
Acesta este furnizorul de servicii în Zona Liberă, doar el poate face lucrul acesta, pentru că așa a fost stabilit prin Hotărâre de Guvern. Doar Administrația Zonei Libere Giurgiu are drept de administrare pe 50 de ani. Că vor să facă Parc Industrial, și eu vreau, adică municipalitatea, dar tot prin Hotărâre de Guvern trebuie să o facem! Repet, ca funcționare de Zonă Liberă, doar Administrația Zonei Libere Giurgiu este titularul contractului. Să vii și să creezi o stare negativă în Zona Liberă, spunând că vrei să o dezvolți, nu mi se pare în regulă… Ori cineva vrea să rupă gâtul cuiva de acolo și îl lasă să greșească ori nu mai înțeleg nimic din ce înseamnă administrare în orașul acesta, a declarat primarul Barbu.
Totodată, acesta a subliniat că la ora actuală nu a intervenit nimic din punct de vedere legal în dreptul de funcționare al Zonei Libere de a subconcesiona terenuri și de a administra toată zona respectivă.
(Teodora Nicolau)