După cum se anunța recent într-un comunicat, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti a decis în data de 26 octombrie reţinerea pentru 24 de ore a subprefectului de Giurgiu, Laurenţiu Ţintea, fost director al DTIL şi a directorului actual al acestei Direcţii de Taxe şi Impozite Locale Giurgiu, Marlena Hroniade, în cazul direcţionării ilegale a 2,27 milioane de lei în conturile Primăriei Giurgiu de pe platforma online pentru încasarea contravalorii amenzilor.
Două zile mai târziu, Tribunalul București a decis ca cei doi să fie cercetați în libertate, după ce judecătorii au respins propunerea procurorilor de arestare preventivă.
Despre modul în care organele de anchetă au procedat, a vorbit primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, în conferința sa de presă, săptămânală, de miercuri, 2 noiembrie:
În primul rând, credeți că dacă ar fi existat o formă de încălcare legală a Legii, cu efecte majore, ar mai fi fost cercetați în libertate? Li s-ar fi dat cel puțin o formă de reținere sau de control, nicidecum nu ar mai fi fost judecați în libertate… Oamenii aceștia nu au luat banii la ei acasă, ci au încheiat un contract, în baza unui Ordin al ministrului Finanțelor, care permitea să încasezi bani din amenzi, indiferent de la cine plătea amenda. În noua legislație, adică în Ordinul 1234, se spune clar că nu se mai fac venituri la bugetul local de pe raza teritorială a contravenientului, ci de pe raza teriotorială a locului plății. Asta este toată filosofia! Punctul de vedere, din discuțiile pe care le-am avut cu anchetatorii, este că această firmă care a făcut încasarea în numele Primăriei Giurgiu, prin platforma online de plată a amenzilor – www.amenzionline.ro – nu ar fi fost autorizată de un organism al statului să facă acest lucru. Punctul de vedere a fost că trebuia să fie autorizată de Agenția pentru Agenda Digitală a României, iar acel punct pe care anchetatorii încercau să-l considere temelie pentru cercetarea penală, conform căruia amenzile online, plățile online către instituții ale statului nu sunt legale, mi se pare o utopie, mi se pare că e ca și cum nu am trăi în lumea asta, a mai precizat edilul-șef.
De precizat că mare parte din mass media românească a arătat în dese rânduri modul agresiv și de multe ori nepotrivit, de ridicare a unor pesoane publice , de către organele de anchetă, înainte ca acestea să dețină probe concludente, creând mari prejudicii de imagine celor bănuiți sau anchetați
(Teodora Nicolau)