Proiectul de gaze, pe care am reușit să-l depunem la finele anului trecut, este acum la verificat, având semnale că acest proiect de racordare a întregii comune  va fi o reușită – ne spunea primarul comunei Frătești, Gabriel PANĂ.  După recepția stației de canalizare  urmează branșamentele individuale ale  fiecărui cetățean din comună. Noi sperăm ca la sfârșitul mandatului , această discrepanță dintre sat și oraș, în localitatea Frătești, va dispărea –ne mai mai spunea primarul Gabriel Pană.

Consilierul primarului, Nicolae Copăceanu la rândul său ne spunea că lucrările de asfaltare, de canalizare și de aducțiune de gaze  ar putea fi rezolvate în acest mandat,  pentru  ca Frăteștiul să arate ca o localitate la standard european.

Avem canalizarea aproape finalizată cât și un proiect de extindere a ei în întreaga comună. În prezent canalizarea există doar în localitățile Remuș și Frătești, dar avem în plan și celelalte două sate: Cetatea și Bălănoaia. Vrem să extindem totodată peste tot această rețea de canalizare, stația  fiind deja la ora aceasta,  funcțională. Astfel, în Remuș și Frătești, sătenii se pot racorda deja la stația de canalizare.

Aproape am finalizat  documentația pentru cinci  proiecte de asfaltare în comună,  pe care sperăm să le demarăm anul acesta.  Asta ar însemna cam 60% din întreaga infrastructură a localității.  Din păcate comuna a pierdut în toți anii anteriori foarte mult în privința investițiilor, iar noi încercăm acum să recuperăm tot acest timp pierdut, să realizăm cât mai multe și sunt sigur că o să reușim.  

Pe lângă aceste lucrări, evident că suntem preocupați și de starea de sănătate a cetățenilor. De aceea avem în plan realizarea unui dispensar în satul Frătești, un dispensar ridicat de la zero, de la fundație, situat în curtea actualului dispensar, unde avem suficient spațiu, urmând ca cel vechi, care se află într-o stare deplorabilă, să fie demolat.  Vom dota în același timp noul dispensar cu aparatură, urmând să avem aici un laborator stomatologic și un cabinet pentru medicul de familie. Doresc să precizez că medicii ce vor funcționa aici, în acest dispensar, vor veni doar să consulte și să prescrie tratamentele bolnavilor, restul investițiilor fiind făcute din bugetul Primăriei.  

Primarul Gabriel Pană ne mai spunea că o problemă mare  rămâne cea a prezenței tot mai numeroase, de la o zi la alta,  în comună, a câinilor vagabonzi. Completându-l pe primul edil, consilierul său, Nicolae Copăceanu, ne spunea: „Avem promisiunea din partea Consiliului județean Giurgiu că ne va sprijini în această chestiune. Nu numai pe noi, ci întreg județul, prin înființarea de centre destinate câinilor fără stăpân. Până atunci nu vom sta însă cu mâinile în sân…Avem discuții  avansate cu un cabinet veterinar din comună pentru sterilizarea câinilor din întreaga localitate…Și ăsta îl considerăm  un pas important în rezolvarea acestei probleme. O să venim în același timp în sprijinul cetățenilor, punându-le la dispoziție un cabinet veterinar, iar costurile de sterilizare a câinilor și pisicilor vor fi suportate tot de către Primăria Frătești.

Am încercat inițial să luăm legătura cu Adăpostul de la Uzunu, dar am constatat că nu putem să  ne permitem cheltuieli ce ar putea fi foarte mari, ca de altfel și realizarea în cadrul comunei a unui adăpost pentru acești câini, cheltuieli pe care  nu ni le permitem la acest moment. Consiliul județean ne-a asigurat însă că vor înființa două astfel de centre, unul în sudul județului și altul în nord…Dar până atunci, așa cum vă spuneam, vom încerca să venim și noi în ajutorul concetățenilor noștri. Această acțiune a noastră suntem convinși că se va vedea în timp, peste câțiva ani. Probabil că, dacă aceste demersuri ar fi fost făcute mai demult, acum nu ne-am mai fi confruntat cu aceste probleme„ – a mai precizat consilierul Nicolae Copăceanu.

Primarul Gabriel Pană ne mai spunea că în această primăvară a demarat și un proiect de pietruire a tuturor străzilor din comună.  „Suntem cu el aproape de finalizare în satul Frătești, în curs de realizare fiind satul Bălănoaia, după care va urma satul Cetatea, urmând a fi pietruite  inclusiv ulicioarele. În satul Remuș, unde la  început  am băgat un autogreder pentru a îndrepta străzile, nu am insistat foarte mult cu piatra, deoarece știam că foarte curând va veni asfaltul, făcând astfel o economie la buget pe care o vom folosi ulterior”…ne-a mai precizat primarul comunei Frătești, Gabriel Pană.

(Florian Tincu)