Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul a 16 foşti şi actuali aleşi locali”, se arată pe site-ul oficial al ANI, într-un comunicat publicat pe data de 22 mai. Printre cei aflaţi în incompatibilitate se numără şi primarul comunei Buturugeni, Dumitru Preda.

În comunicatul referitor la primarul din Buturugeni se arată:

“CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV

În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016 a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Antreprenoriat social pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul persoanei evaluate avea calitatea de membru fondator şi ulterior şi pe cea de angajat. Totodată, persoana evaluată a semnat un contract de comodat cu Asociaţia „Pâine pentru persoane vulnerabile”, în cadrul căreia fiul persoanei evaluate avea calitatea de membru fondator.

Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 70 şi ale art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003”.

Contactat telefonic, primarul Preda a declarat, pentru „Jurnal giurgiuvean”:

„Nu cunosc, nu am primit oficial nimic. Am ceva informaţii, aştept şi eu să văd care este situaţia. Nu cred, totuşi, că ar fi vorba cu adevărat despre o incompatibilitate pentru că acele contracte de comodat s-au încheiat între asociaţiile amintite şi Consiliul Local. Probabil că eu am fost băgat în chestia asta pentru că am semnat, în calitate de primar, hotărârea de consiliu. Repet, nu au fost încheiate cu Primăria acele contracte, ci cu Consiliul Local. Singurul contract de colaborare încheiat de Primăria Buturugeni este cel cu Universitatea „Spiru Haret”, dar acolo nu se pune problema de vreo incompatibilitate. Repet, aştept să văd o adresă oficială, şi abia atunci mă voi putea pronunţa!”, a mai precizat primarul Preda.

De altfel, primarul din Buturugeni are „antecedente” în ceea ce priveşte scandalurile, unul de notorietate fiind la alegerile locale din 2016, când a refuzat să părăsească sala în care era amenajată secţia de votare. „Primarul PSD Dumitru Preda a venit însoţit de mai mulţi cetăţeni despre care susţine că sunt persoane cu handicap. Astfel, a cerut ca aceştia să intre însoţiţi în cabina de vot, pentru că singuri nu şi-ar putea exercita dreptul la vot. În lipsa unor documente doveditoare, preşedintele secţiei de votare a refuzat să-i lase să intre în cabină însoţiţi. ”, scria presa naţională la acea vreme.

(Jurnal)