Primarul comunei Oinacu, Fabian Țîrcă, în dialog cu factori importanți ai județului, pentru transformarea unei părți a comunei, într-o zonă turistică   

0
271

Cu ceva timp în urmă, într-un dialog avut cu primarul comunei Oinacu, Fabian Țîrcă, acesta îmi vorbea despre planurile sale privind transformarea malului Dunării, ce se întinde pe o zonă apreciabilă a localității, într-o oază de destindere și de relaxare pentru locuitori, cât și pentru turiști.

În acest sens iată ce scria deunăzi, primarul localității Oinacu, Fabian Țîrcă, într-o postare de-a sa pe Facebook:

Am spus-o mereu: comuna Oinacu are un real potențial turistic, prin amplasarea ei pe malul Dunării. Tocmai de aceea, astăzi (11 mai) am avut, la sediul Primăriei, o întâlnire de lucru cu foștii colegi din Ministerul Transporturilor, oameni care mi-au rămas prieteni.

La întâlnire au participat directorul general al Companiei APDF Giurgiu, doamna Luiza Hașca, directorul general al Companiei AFDJ Galați, Sorin Crețu și șeful Căpităniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea. Cu toții, am discutat despre potențialul turistic și economic al localității, datorită  apropierii sale de Dunăre, al posibilității dezvoltării zonei în următoarea perioadă, din punct de vedere turistic al comunei Oinacu.

Toți cei prezenți – mai scria primarul Țîrcă – m-au asigurat de tot sprijinul lor în promovarea proiectelor și a oportunităților legate de  turism și de petrecerea timpului liber, oferite de comuna Oinacu.

Foto: Directorul general al Companiei AFDJ Galați, Sorin Crețu și șeful Căpităniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea.

Precizăm că localitatea Oinacu este așezată pe malul stâng al Dunării, la granița cu regiunea Ruse din Bulgaria, la nord-est de municipiul Giurgiu fiind  străbătută de șoseaua județeană DJ507, care o leagă spre sud-vest de Giurgiu și  se termină în DN5, o șosea ce asigură o legătura facilă cu Capitala, locuitorii Bucureștiului urmând să fie principalii solicitanți a serviciilor atunci când comuna va fi transformată într-o atractivă zonă turistică.

Foto: Directorul general al Companiei APDF Giurgiu, doamna Luiza Hașca și primarul comunei Oinacu, Fabian Țîrcă. 

De menționat că localitatea ar putea deveni atrăgătoare  și  datorită celor trei obiective, incluse în lista monumentelor istorice din județul Giurgiu, ca monumente de interes local.

Unul este situl arheologic „Măgura Mare” de lângă brațul Comasca, aflat la sud de satul Braniștea ( în apropierea cimitirului comunei). Situl cuprinde așezări din neolitic (culturile Boian și Gumelnița), Epoca Bronzului (cultura Tei, faza III), perioada Halstatt, precum și o așezare și o necropolă din secolul al IV-lea e.n. (epoca romană).

Celelalte două atracții sunt clasificate ca monumente de arhitectură:  este vorba despre două biserici, ambele cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, una datând din anul 1886,  aflată în satul Braniștea, și cealaltă  ridicată ăntre 1844-1846, situată  în satul Oinacu.

(Jurnal)