Primarul comunei Daia, Șerban Florin,   este nevoit , înainte de toate,  să repare ce au stricat  alții…

0
1426

Ca mulți alți primari din județul Giurgiu, primarul comunei Daia, Șerban Florin, așteaptă ca de la o zi la alta vremea să se năpustească, cu convoi de troiene asupra așezărilor de pe marginea drumului național.

Suntem pregătiți cu utilaje, având contracte cu societățile din zonă – ne spunea primarul comunei Daia, cu o anume liniște și siguranță în voce.

Vorbind despre proiectele demarate anul trecut , edilul ne amintea:

Avem trei proiecte ce sunt aprobate, contractele de finanțare aflându-se în faza de depunere a documentelor. Este vorba de Școala Daia, Grădinița Plopșoru și drumul comunal.

Dar pentru a finaliza toate  aceste lucrări , Florin Șerban are nevoie de o echipă pregătită, care să-i fie aproape. De aceea, recent, după cum ne declara,  el a făcut  câteva angajări necesare , în Primărie.

Am adus un referent la serviciul Urbanism, un inspector agricol și un secretar, pe d-na Aurelia Brebenel.

Problema ce îl frământă acum pe primarul comunei este însă dacă va avea și bani să-i plătească pe toți angajații Primăriei.

Nu știm cum vom sta peste câteva luni cu bugetul. De menționat că după o primă calculație, anul acesta se pare că vom primi cu 7 miliarde de lei mai puțin decât anul trecut…O perspectivă care nu ne surâde. În privința proiectelor ce trebuie finalizate în comună , din primăvară dorim să executăm reparații la drumuri,  căci unele dintre ele sunt în continuare blocate datorită lucrărilor prost  realizate de către predecesorul meu la Primărie – mai spunea primarul comunei Daia.  Este și motivul pentru care Curtea de Conturi a făcut o serie de observații pe seama acestor lucruri grave, constatate,  urmând ca ele să sufere o expertiză…Drumurile nu numai că sunt prost realizate, dar și nejustificate, legal, cu documente.  Iată de ce până nu se vor rezolva toate problemele de care aminteam  nu vom putea interveni pe aceste drumuri .  Mai întâi este nevoie de o serie de contraexpertize după care vom încerca refacerea a tot ce s-a stricat, adică aproape tot – ne mai spunea Florin Șerban, în cuvintele căruia se simțea o mică doză de autoironie.

În ceea ce privește alimentarea cu apă a localității în prezent suntem în litigiu cu constructorul. După ce că lucrările au fost prost făcute, societatea respectivă mai dorea să le dăm și bani. Lucrările  au început încă din 2015 sub fostul primar al comunei. La acest moment am deja un dosar prin care trebuie să recuperez de la această firmă 6,2 miliarde de lei, inclusiv TVA! Banii încasați de constructor  s-au făcut pe lucrări  ce au fost supraevaluate sau neefectuate, dar băgate la plată , așa cum  demonstrează documentele cât și realitatea din teren.

Întrebat   ce are de gând să facă până la finalizarea acestor probleme de către organele abilitate, primarul localității Daia ne spunea: Intenționăm să realizăm un alt proiect  , DALI (Documentație de Avizare a Lucrărilor de Investiție- n.red.) , în paralel cu dosarul lucrărilor pentru alimentarea cu apă.

Astfel vom putea rezolva problema apei în comună, făcând o nouă solicitare către Minister, a treia pentru aceeași lucrare, pentru care cred că vom obține aviz favorabil , explicând situația creată. Eforturile noastre sunt justificate…Dacă nu ai apă în localitate nimeni nu îți aprobă lucrări de realizare a canalizării pe fonduri europene , iar dacă nu ai canalizare nu obții celelate lucruri…Toate sunt legate între ele, neputându-se  evita vreuna dintre acestea – ne mai spunea primarul comunei Daia, o localitate care deși se bucură de un mare avantaj geografic, poziționarea dee o parte și de alta a drumului național DN 5, continuă să se zbată în marasmul edilitar lăsat ca moștenire  de  cei care au gestionat , până în 2016,   Primăria…

(Florian Tincu)