Una dintre cele mai afectate localităţi din judeţ, în urma inundaţiilor  pricinuite îndeosebi de apele râului Neajlov, a fost localitatea Călugăreni. După cum ne declara primarul comunei, Marin Voinea, în ultimele zile echipele administraţiei locale împreună cu echipajele de pompieri au lucrat zi şi noapte pentru contracararea pagubelor pricinuite de ape.

Opt  case au fost inundate chiar în comuna Călugăreni , cu tot cu dependinţe – ne  spunea primarul Voinea. Este vorba de porţiunea de la stadionul localităţii şi până mai sus de sediul Poliţiei, unde apa băltea pe şosea…Aici este o zonă care ne-a creat  probleme duntotdeauna , de fiecare dată când apa Neajlovului îşi iese din albie, fiind o porţiune mai joasă a satului. Am lucrat cu două motopompe ale noastre şi cu cele ale pompierilor…În cele din urmă am reuşit să le scoatem oamenilor apa din case…Puţurile erau şi ele pline de apă…

Conform spuselor primarului Voinea, o altă localitate puternic încercată este Uzunu. Aici am avut 5 gospodării inundate  din care în două case apa a intrat în locuinţe. Este vorba despre zona FDN-ului, după care cum o ştiu localnicii. Să nu mai vorbim de apa din curţile oamenilor, care s-a întins peste tot în această zonă… dar asta este natura .Deşi nu  constituie o problemă  gravă, drumul de la Hulubeşti este inundat, pe o porţiune de 200 m  ( 0,800 km -1 kilometru). Apa este deja peste şosea , fiind în creştere… Mai sunt două podeţe  cu probleme , podeţe în care a bătut apa,  pe drumul comunal DC 107. Sper să nu rupă urechea podeţului ceea  ce ar produce riscul de blocare a drumului comunal ce leagă Călugăreni de satul Hulubeşti. În acest sens  am dat dispoziţie să încărcăm o maşină cu saci de nisip ce vor fi aşezaţi la urechea podului.  Pe lângă toate astea mai avem un pod ce leagă satul Hulubeşti de Uzunu (DC 101), care este inundat total… a trecut apa râului Câlniştea peste el cu 50-60 de cm.  existând riscul de a fi deteriorat. În rest sunt 300 şi ceva de ha de pădure inundată, în jur de 900 de hectare de izlaz, plin cu apă, asta însemnând satele Brăniştari, Hulubeşti şi Călugăreni.  Deşi ar părea ciudat aş spune că inundarea islazului a fost salvatoare pentru  gospodăriile oamenilor din această zonă. Fără islaz şi pădure apa ar fi intrat cu siguranţă în casele oamenilor…În Călugăreni stadionul este şi el încă plin cu apă, dar sperăm ca în circa 2 zile să îl dezafectăm…O porţiune de 2000 de mp. din Târg este la rândul său  inundat , undeva în apropierea Nejlovului, pe partea gardului dinspre râu – ne mai preciza primarul comunei Călugăreni, Marin Voinea căruia i-am promis că în zilele următoare vom face o deplasare în localitatea pe care o gestionează pentru a vedea la faţa locului daunele pe care le-a creat puhoiul apelor răzvrătite, la acest început de primăvară extrem de capricios.

 

(Florian Tincu)