
Pe primarul comunei Călugăreni, Iordache Dumitru, l-am găsit, spre norocul nostru, într-o scurtă pauză, lucru pe care și-l permite tot mai rar – după cum ne mărturisea – într-o zi de lucru.
Intuind pentru ce am poposit în Primăria sa, primarul comunei Călugăreni a intrat direct în subiect , vorbindu-ne despre planurile sale din următoarea perioadă.
Plecând de la întrebarea ce planuri are pentru ziua de 1 iunie, sărbătoarea copiilor, Iordache Dumitru ne-a spus:
Am pregătit 650 de pachete pentru toți elevii școlilor generale din comună, inclusiv pentru cei din liceul de aici.
Am investit foarte mult în procesul educațional, pentru că eu consider că este foarte important pentru viitorul nostru și al localității.
În acest cadru, referindu-se la unitățile școlare pe care le are în plan, primarul Iordache ne-a precizat:
Prin Banca Mondială a fost aprobată o școală nouă la Hulubești. Zilele trecute au venit să le arătăm locul unde să montăm două containere, pe care va trebui să le alimentăm cu apă, cu energie electrică, pentru ca ulterior să mutăm cele două clase aflate în școala care se va demola, urmând să înceapă construcțiile pentru noua școală.
Un proiect important despre care aș dori să îl amintesc este cel abia semnat la Ministerul Dezvoltării, prin care ni se mai dă 2.500.000 lei pentru stratul de uzură, la Drumul Comunal Hulubești. O să începem zilele astea lucrările, ca să îl finalizăm. Într-o săptămână vom termina și locul de joacă amenajat la Cruce…
Vom începe în același timp proiectul cu iluminatul public la Călugăreni, Crucea de Piatră, și pentru jumătate din satul Hulubești, un sistem de iluminat cu leduri.
În ceea ce privește proiectul de canalizare, așteptăm semnalul Consiliului Județean, să se apuce. Cu proiectul de la Hulubești suntem din păcate în instanță cu firma care l-a făcut, pentru că nu a venit să facă recepția finală. De fapt n-a fost pus în funcțiune niciodată…I-am chemat, dar nu au vrut să vină. Probabil că se bazează pe promisiunile făcute de fostul primar.
După ce s-a executat lucrarea, s-au făcut branșamente și racordări cu o altă firmă, în momentul în care lucrarea era în garanție și după ce a fost dată referința de bună execuție…
În prezent rețeaua este făcută praf…Peste tot țâșnește apa în momentul în care pornim, stația de epurare fiind nefuncțională. Am chemat pe cineva, un specialist, i-am creat toate condițiile, dar până la urmă a renunțat omul, spunând că așa ceva nu se poate remedia. Am făcut o expertiză, și pe baza acesteia i-am acționat în instanță. Eu vreau totuși să mă împrumut ca să o repar, să rămână făcută. Trebuie să găsesc pe cineva care știe să o repare. Ce este mai grav, e că este o singură rețea, la care nu se mai poate face extinderi. În acest context apa nu este potabilă.
La aducțiunea de gaze am primit o finanțare…O să avem niște mici probleme pentru că localitatea Schitu, care se află chiar în apropierea conductei, nu a beneficiat de nicio finanțare, și o să trebuiască să ne dea un teren ca să putem face o stație acolo.
Întrebat ce se mai aude cu una din atracțiile localității, este vorba despre Târgul de la Călugăreni, primarul Iordache ne-a spus:
S-a făcut hala pentru Târg…Este 90% gata… Am făcut și instalația electrică și pe cea sanitară, trebuie să mai cumpărăm doar tarabe, instalațiile de aer condiționat și câteva lăzi frigorifice. O să fie o hală cochetă și bine dotată. După care, dacă obținem autorizație de funcționare, ne vom extinde să facem un fel de Târgul Pucheni, din Capitală…
Curioși să aflăm ce și-ar mai dori primarul comunei Călugăreni să realizeze în perioada următoare, am aflat că lista proiectelor sale este destul de generoasă.
Îmi doresc realizarea unei instalații cu apă la parcul din localitatea Brăniștari. Am adus un medic pentru satul Brăniștari, pentru că nu avea deloc.
Am sprijinit cât am putut și voi sprijini în continuare parohiile. Astfel că atât la Uzunu cât și Brăniștari fac câte o capelă. Sunt în același timp bucuros că am iluminat Cimitirul de la Uzunu pentru ca cetățenii să se poată orienta ușor la lăsarea nopții, pe aleile acestuia…
În privința implicării în ceea ce privește sănătatea locuitorilor din Călugăreni, primarul Iordache ne-a spus:
La dispensarul medical al comunei avem deja 2 medici… Acum ceva timp am obținut o investiție pentru dotarea cu mobilier adecvat al acestuia… Ne dorim însă și un dipensar P+1, ce va fi realizat în spatele Primăriei vechi, pentru care o să încercăm să obținem o finanțare.
Sunt doar o parte din proiectele despre care primarul comunei Călugăreni ne-a vorbit, urmând ca într-o viitoare ediție a publicației noastre să vă oferim informații despre celelalte lucrări din agenda de lucru a Primăriei.