img_Sun22September2013130013Premierul Dacian Ciolos a anuntat că un act normativ, ce va fi aprobat de Guvern, va facilita înregistrarea terenurilor în registrul de cadastru. Acesta a mai precizat ca Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Agentia Nationala de Cadastru pregatesc proiectul privind inregistrarea terenurilor în registrul de cadastru. Ciolos a mai spus ca primariile vor putea primi finantare de la Agentia de Cadastru pentru a realiza cu prioritate inregistrarile terenurilor din extravilan.

Totodata, Agentia de Cadastru va fi in masura prin acest act normativ sa achite onorarii fixe catre notarii publici pentru inregistrarea certificatelor de mostenitor pentru succesiuni nedezbatute. De multe ori nu pot fi realizate inregistrari in registrul de cadastru sau facute puneri in posesie pentru ca mostenitorii proprietarilor nu au actele necesare. Acest lucru va putea fi realizat acum accelerat prin aceste conventii care se vor stabili intre Agentia de Cadastru si notarii publici”, a mai afirmat Cioloș.

Acesta a mai spus ca prin acest act normativ se detaliaza si posibilitatea de digitalizare si de comunicare electronica a unor informatii accesul online la platforma informatica a sistemului integrat de cadastru si de carte funciara pentru institutii publice, pentru notari si pentru persoane autorizate care furnizeaza lucrari de specialitate in acest domeniu.

(Jurnal)