Primăriile ar putea fi obligate prin lege să aloce 10% din buget spitalelor județene

0
363

Potrivit unui proiect USR, iniţiatorul modificării, acesta poate fi interpretat ca un proiect de ţară:  Poate fi un proiect de țară, la fel de important ca modernizarea educației. Resursa bugetelor locale e cheltuită în mare parte ineficient, în cheie populistă, anunţă hotnews.ro.

 

Primăriile din orașele mari ale României (municipii) ar putea fi obligate prin lege să aloce minimum 10% din bugetul anual pentru finanțarea celui mai mare spital din județul respectiv – spitalul județean. USR va depune săptămâna viitoare un proiect de modificare a Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în acest sens.

În prezent, legea prevede că primăriile pot finanța spitalele, însă nu există nicio obligație în acest sens. România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile alocate sănătății, iar, în paralel cu subfinanțarea cronică, numărul contributorilor la asigurările de sănătate este în continuă scădere: doar 6,7 milioane de plătitori de asigurări și 17,4 milioane de beneficiari. 

Modificarea anunţată vine în contextul în care primarii de municipii anunţau posibilitatea de a acţiona Guvernul în judecată, nemulţumiţi de faptul că la rectificarea bugetară din luna noiembrie nu au primit aproape nimic. Mai mult, unii, cum este exemplul municipiului Giurgiu, nu au primit niciun leu.

(Jurnal)