În perioada 11 – 15 septembrie, la Palatul Copiilor Giurgiu se derulează proiectul „The Expanded Garden, Danurb/ Grădina extinsă, Danurb-Microlab Giurgiu-Ruse”, activitate ce face parte din Proiectul internațional ”Grădina extinsă, micro-laboratoare participative în cadrul proiectului INTERREG, DANUrB-Danube Urban Brand”, la care participă elevi cu vârste cuprinse între 14 şi 16 ani. Proiectul este un parteneriat între Palatul Copiilor şi Liceul „Nicolae Cartojan”, în cadrul căruia aproximativ 30 de elevi sunt învăţaţi despre alimentaţia sănătoasă.

Alimentele sunt pregătite cu ajutorul soarelui, folosindu-se unelte şi maşini de gătit ecologice.

În prima zi (miercuri, 12 septembrie), cei implicaţi au pregătit hrana care a constat în salate de castraveţi cu ulei şi oţet, cu iaurt şi mărar, salate de fructe, salate de roşii cu diverse seminţe (floarea soarelui, dovleac şi caju), dar şi spaghete cu sos, ceai sau cafea.

Ziua a doua, cu activităţi derulate, ca şi în prima zi, tot la sediul Palatului Copiilor, a fost dedicată coacerii de pâine la un cuptor solar, promovându-se, astfel, prepararea hranei cu ajutorul energiei solare, şi protejarea mediului.

Activităţile ultimei zile, a treia – jocuri şi discuţii referitoare la hrana sănătoasă, ecologică, fără pesticide sau importată – i-au dus pe cei 30 de participanţi în Parcul Fabricii de Zahăr.

Anterior, asemenea acţiuni s-au derulat în Slovacia şi în Ungaria.

(Jurnal)