Prezentarea tezaurului monetar descoperit în comuna Stoenești, la Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din municipiul Giurgiu

0
532

Muzeul Județean „Teohari Antonescu” din municipiul Giurgiu a găzduit astăzi, 17 martie 2022, conferința de presă  în cadrul căreia s-a prezentat tezaurul monetar, descoperit pe raza comunei Stoenești, sat Ianculești, județ Giurgiu, compus din 52 de monede (monede emise de Imperiul Otoman și Republica Ragusa).

Tezarul a fost descoperit de către Mihai Ciucur, un bucureștean de meserie somelier și un mare pasionat de istorie, care deține permis de detectorist de metale din anul 2021.

Acesta a descoperit acest tezaur care a și a intrat în patrimoniul Muzeului Județean „Teohari Antonescu” din municipiul Giurgiu în cursul zilei de duminică pe când se afla împreună cu familia sa petrecând timpul liber în natură.

Referitor la valoarea estimată a acestor monede, acesta se ridică undeva la 1.500- 2.000 euro.

Descoperitorul însă spunea că „nu are nici o pretenție materială privind această descoperire, mult mai importantă fiind valoarea istorică a acestei descoperiri și bucuria că dai peste o relicvă istorică”.

Tot Mihai Ciucur mai declara: „ totul este despre pasiune și dorința de a descoperi istoria noastră”.

Îl felicităm și noi pentru această descoperire și pentru modalitatea în care a scos la lumină acest tezaur.

Nu trebuiesc uitați nici profesioniștii din cadrul Muzeului „Teohari Antonescu”, dar nici directorul, Gabriel Dumitru, care declara la finalul acestei conferințe că-și dorește ca întreaga colecție de numismatică a muzeului să poată fi vizionată în maxim 2-3 luni, într-o prezentare, pe Youtube.

(Ana Magheru)