De câteva zile benzinăriile nu mai vând carburanți sub 6 lei litrul,  în timp ce un litru premium  a sărit de 7 lei!

În ultimele 3 luni, carburanții din România s-au scumpit groaznic. Șoferii sunt șocați de prețul pe care trebuie să îl plătească zi de zi. Benzina nu se mai vinde sub 6 lei litrul, iar varianta premium sare de 7 lei pe litru. De la o lună la alta  atât benzina cât și  motorina au fost cu peste 20 de bani/litru, mai scumpe, la pompă.

La acest moment, spun analiștii economici, un plin de benzină este cu 40 de lei mai mult față de anul trecut. Prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 2,7%, iar motorina s-a scumpit cu 3,8%. Ceea ce înseamnă că un plin costă în acest moment cu 8, respectiv 11 lei, mai mult decât  cu o lună în urmă.

Specialiștii spun că scumpirile vor continua la carburant și că ele vor fi resimțite zilnic,  în tot ce vom cumpăra  de acum încolo. 

România –  cel mai scump carburant din Europa

În medie, o familie din România alocă 10% din venit pentru transport, incluzând în asta și combustibilul, pentru cei care au mașini. Prețurile la carburant sunt însă  mari în toată Europa. Astfel, prețul benzinei în țările UE a crescut considerabil, deși cererea a fost cu mult mai mică din cauza restricțiilor și a măsurilor de carantină impuse de pandemia de coronavirus.

Specialiștii declară că adevărata cauză a acestor scumpiri este faptul că producătorii au ridicat prețul la barilul de petrol, pentru a își recupera pierderile de anul trecut.

 (Jurnal)