Preşedintele american, Donald Trump, cere pedeapsa cu moartea pentru traficanţii de droguri, informează BBC.

Trump va anunţa de asemenea măsuri pentru a contracara numărul mare de rețete precum şi accesul insuficient la tratamente.„Dacă nu luăm măsuri dure contra traficanţilor de droguri, ne pierdem vremea iar aceste măsuri includ pedeapsa cu moartea”, a spus preşedintele.Aproximativ 2,4 milioane de americani sunt dependenţi de ”opioide”, o gamă de substanţe care include heroina, dar şi analgezicele prescrise de medici, ceea ce a cauzat numai în 2016, un număr de 63.600 de decese în SUA.

În acest timp în România consumul de droguri crește odată cu numărul celor care fac trafic cu ele.

Conform  unei statistici a Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consilier Antidrog Giurgiu, nici situaţia din judeţul nostru nu este una chiar îmbucurătoare. Astfel, pe parcursul anului 2017, în evidenţele Centrului se aflau un număr de 15 persoane (10 beneficiari trimişi de DIICOT, 3 beneficiari minori trimişi de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu şi alţi doi beneficiari, evaluaţi în Penitenciarul Giurgiu.

„La Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Giurgiu s-au înregistrat un număr de 49 de cazuri de urgenţe medicale, produse ca urmare a consumului de droguri: 47 de consumatori – cetăţeni români şi doi cetăţeni străini. Grupele de vârstă cele mai vulnerabile sunt, din statisticile noastre, 19 – 23 de ani şi 27 – 30 de ani. Analizând situaţia drogurilor identificate prin determinările toxicologice cantitative şi calitative, efectuate pe probele biologice recoltate de la consumatorii înregistraţi la UPU Giurgiu, un procent important este al celor care au consumat canabis sau canabis în combinaţie cu alte droguri (31%), urmaţi de consumatorii de opiacee (17%) şi de noi substanţe psihoactive – NSP (16%)”, se arată în răspunsul transmis redacţiei „Jurnal giurgiuvean” de către Agenţia Naţională Antidrog.

Un lucru deloc îmbucurător este plaja relativ îngustă a vârstei consumatorilor din judeţul nostru, aflaţi în evidenţele CPECA Giurgiu: cel mai tânăr consumator are doar 14 ani, pe când cel mai „vârstnic”, dacă se poate spune aşa, are 38 de ani.

(Jurnal)