Jurnal giurgiuvean
Acasă Actualitate Președintele Klaus Iohaniss a promulgat legea prin care fermierii și furnizorii mici și mijlocii vor fi protejați de practici comerciale neloiale”

Președintele Klaus Iohaniss a promulgat legea prin care fermierii și furnizorii mici și mijlocii vor fi protejați de practici comerciale neloiale”

0
Președintele Klaus Iohaniss a promulgat legea prin care fermierii și furnizorii mici și mijlocii vor fi protejați de practici comerciale neloiale”

Actul normativ vizează transpunerea Directivei UE 2019/633. Din păcate, măsurile de protecție vor intra în vigoare cu 11 luni de întârziere, pentru că Parlamentul de la București a întârziat adoptarea legii de transpunere a directivei.

Directiva are scopul de a proteja micii fermieri în relația cu marii producători. Printre practicile comerciale neloiale care urmează a fi interzise se numără: plăţile întârziate în cazul produselor perisabile, anulările în ultimul minut ale comenzilor, modificările unilaterale sau retroactive ale contractelor, obligarea furnizorului la plata produselor irosite şi refuzul contractelor scrise. Această lege este necesară pentru că fermierii români sunt vulnerabili în fața marilor comercianți. Aceștia au o forță de negociere mai mare, iar micii producători depind de prezența produselor lor în lanțurile marilor rețele comerciale.

Termenul fixat de Comisia Europeană pentru transpunerea în legislația națională a directivei privind practicile neloiale era 1 mai 2021. Parlamentul avea soluția la îndemână, după ce colegul meu Cristian Buican a depus un proiect de lege în acest sens în noiembrie 2020. A fost votat de Senat pe 26 aprilie 2021 și trimis la Camera Deputaților, forul decizional. Din păcate, a durat 11 luni de zile pentru ca proiectul să fie votat de Camera Deputaților și trimis la promulgare. Și asta cu toate că, în tot acest timp, Comisia Europeană a pus presiune pe oficialii de la București.

În vara anului trecut, Comisia Europeană a inițiat procedura de infringement pentru 12 țări, printre care și România, pentru depășirea termenului. În februarie anul acesta, mai rămăseseră două țări care nu se conformaseră: România și Cehia. Comisia Europeană a solicitat, din nou, României să transpună în legislația internă dispozițiile Directivei privind practicile comerciale neloiale în sectorul agroalimentar. Termenul acordat era de maximum două luni de zile. În caz contrar, Comisia Europeană a anunțat că va trimite cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene. Practic, am ajuns în situația ca Uniunea Europeană să se lupte cu Parlamentul României pentru drepturile fermierilor români.

În tot acest timp, am semnalat, de mai multe ori, că este necesară punerea rapidă a proiectului de lege pe ordinea de zi a Camerei Deputaților. Mai ales că legislativul de la București a dovedit că poate vota rapid anumite acte normative, atunci când acestea sunt considerate prioritare. Din păcate, apelul meu nu a fost auzit. Sper ca, pe viitor, Parlamentul de la București să fie mai receptiv în ceea ce privește transpunerea directivelor benefice pentru români. Traversăm o criză economică provocată de pandemie și de războiul de la granițele României. Nu putem lupta împotriva crizei cu discursuri naționaliste, ci trebuie să valorificăm fiecare oportunitate oferită de UE pentru români.”

(Dan Motreanu- președinte al PNL Giurgiu și europarlamentar liberal)

VREMEA

Giurgiu
nori împrăștiați
10.9 ° C
10.9 °
10.9 °
52 %
1.9kmh
34 %
sâm
20 °
Dum
18 °
lun
17 °
mar
15 °
mie
5 °