Încă din luna ianuarie a acestui an, specialiștii Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Giurgiu au alcătuit o serie de echipe mixte cu reprezentanți din APIA, ANIF și un consultant tehnic din Prefectura Giurgiu, în vederea constituirii Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigații ( AUAI). Există chiar o măsură de finanțare 100 %, din fonduri europene, destinată reabilitării stațiilor, canalelor și conductelor îngropate.

Istoria unui sistem , adând  ”îngropat ”

Așa cum susțin specialiștii din sistemul de îmbunătățiri funciare . distrugerea acestor reţele de irigații nu se datorează doar furturilor componentelor de pe câmp, de către hoții de fier, ci şi a lipsei de utilizare a instalațiilor, timp de foarte mulţi ani. Între timp sistemul de canale a rămas în proprietatea statului, prin ANIF, dar pământurile au ajuns în proprietate privată, fiecare investitor agricol fiind liber să solicite şi să folosească sistemul de irigaţii de la stat. Astfel, în  toţi aceşti ani canalele s-au degradat, staţiile au fost distruse, iar apa nu a mai ajuns la fermieri, deținătorii reali de terenuri agricole. Costul mare pe metrul cub de apă, lipsa subvenţiilor în agricultură, dar şi lipsa de interes în anumite cazuri, a făcut ca în fiecare an, începând cu 1990, suprafaţa irigată din țară și respectiv din județul Giurgiu, să scadă.

Noua oportunitate, OAI-urile

Începând cu anul 2017 agricultorii însă au început să beneficieze în mod gratuit de apă pentru a iriga terenurile. Dar ca să poată primi această apă drumul este mai sinuos decât pare. În primul rând, trebuie ca fermierii să se asocieze în Organizaţii de Utilizatori de Apă pentru Irigaţii (OUAI) şi să solicite Guvernului să primească în administrare reţeaua secundară de irigaţii din zona terenurilor pe care le cultivă. Apoi acest OUAI trebuie să atragă fonduri europene pentru finanţarea şi modernizarea reţelei de irigaţii. Iar după ce reuşesc să obţină fonduri UE, fermierii  trebuie să solicite ANIF-ului apă din reţeaua principală de irigaţii a statului. Mulți dintre fermieri s-au implicat în acești ani în campanii de conştientizare pentru accesarea de fonduri UE pentru reabilitarea infrastructurii secundare de irigaţii de către aceste OUAI. Unul dintre aceștia este George Cireap, administratorul Societății Agricole Romvelia Prod Com – Frătești (județul Giurgiu). 

Drumul lung al reabilitării sistemului de irigații 

Dacă până acum puteau invoca un preţ mare pe metrul cub de apă, acum, fermierii nu mai au nici un motiv, apa fiind gratuită. După cum am văzut însă, până la apa gratuită care udă terenurile agricole este un drum lung de parcurs care cere multă iniţiativă din partea agricultorilor. Într-o ediție anterioară a publicației noastre scriam despre faptul că încă din 2007, de când a apărut Legea Îmbunătăţirii Funciare la Giurgiu, se tot  discută  despre reabilitarea sistemelor de irigaţii. Discuţii frecvente au avut loc și la nivelul DADR, Prefecturii, celorlalte  instituţii locale, dar întotdeauna lucrările s-au poticnit când s-a ajuns la problema resurselor materiale și umane. În acest context iată ce ne spunea George Cireap, așa cum menționam, unul dintre susţinătorii acestui demers, preşedintele Patronatului IMM-urilor (Intreprinderi Mici și Mijlocii – n.red.) din județul Giurgiu, care, împreună cu alţi colegi fermieri, au reuşit să convingă autorităţile locale să se apuce de lucrări.

George Cireap – lider al susținerii noului proiect

În toată această dezbatere de căutare de soluţii, există un aspect pozitiv: Noua Lege a îmbunătăţirii funciare, care crează premise pentru soluţiile necesare realizării unui proiect de o asemenea anvergură. Un Ordin al Prefecturii Judeţului, a creat cadrul formal prin care să fie antrenaţi toţi cei ce trebuiau implicaţi pentru rezolvarea acestei probleme – ne preciza George Cireap.

Astfel s-a format un colectiv din reprezentanţii Direcţiei Agricole, ANIF, Prefectură, reprezentantul firmelor, adică subsemnatul… S-a stat de vorbă cu autorităţile locale, cu fermierii din tot judeţul. La acestă oră problemele sunt încă în discuţie. S-au creat şi sunt în curs de organizare 16 OUAI (Organizaţii ale Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii – n.red. ), ce vor putea accesa din acest an milioane de euro pentru reabilitarea structurii secundare, refacerea staţiilor de pompare, utilarea cu instalaţii de irigat.  S-au îndeplinit condiţiile legale pentru deschiderea investiţiilor, pentru reabilitarea infrastructurii principale, respectiv staţia de pompare de la Dunăre, cea de repompare de la Ghizdaru, cât și refacerea canalelor de aducţiune a apei, reangajarea de personal, calificarea acestora. În ansamblu, este vorba despre un întreg proces, care prin amploarea lui, va revigora economic judeţul Giurgiu – ne mai spunea George Cireap.

(Florian Tincu)

 

 

 

 

 

 

 

După cum constatați este vorba despre un drum greu de parcurs pentru atragerea de fonduri, dar care, la final, merită, așa cum ne asigura și președintele Cireap. De aceea, cu toţii trebuie să  avem  răbdarea, informaţiile, cât și  pregătirea necesară de  a face faţă cerinţelor impuse pentru implementarea unui proiect de irigaţii – ne mai spunea George Cireap. 

(Florian Tincu)