Premierul Mihai Tudose  a lansat un atac dur la adresa băncilor din România, ameninţând că va publica nişte date (chiar dacă „o păţeşte!)”  din care românii să înţeleagă că băncile „îi fură”.

 Din datele Finanţelor, 31 din cele 46 de bănci din România au declarat că sunt în pierdere, neplătind impozit pe profit în ultimii cinci ani!  Premierul a comentat că unele instituţii bancare au dat dovadă de „o imaginaţie debordantă de a-şi externaliza profiturile” şi le-a transmis că „a început cu vorba bună, să înţeleagă că perioada romantică a trecut”. Nemulţumirea lui Tudose este legată de faptul că, din calculele fiscale, reiese că băncile au profituri mici sau deloc, folosindu-se de deducerile pentru creanţele înstrăinate. 

„Pe uşa lor scrie Bancă, nu Crucea Roşie. (…) Nu mai merge. Domnul ministru de Finanţe a avut o discuţie cu ei, eu am spus şi public că mai suntem răbdători un pic, dar a se înţelege răbdători la nivel de săptămână. Să îşi regândească strategia lor în România. (…) Chit că e secretul bancar, eu o să îmi asum la un moment dat publicarea unor date. Repet, ştiu că o păţesc, dar o s-o fac. Ca să înţeleagă românii că, dacă lucrează cu banca aia, d-aia ne fură. Şi că avem, din 40 de bănci, 20 bune, 19 care îşi revin şi una care continuă să înţeleagă că e mai bună şi mai deşteaptă decât noi, românii. Să vedem, că poate nu e aşa. Nu ştiu cât mă deranjează că ne iau banii, dar parcă prea mă deranjează mai tare că ne consideră naivi că nu ne dăm seama ce fac”, a mai spus premierul  celor de la  Antena 3. 

Aşteptăm acum să vedem dacă ameninţarea a fost luată în serios sau a fost doar o diversiune, de păcălit  ochii lumii…

 

(Jurnal)