Remanierea Guvernului este  una dintre temele abordate la întâlnirea informală de la Neptun între Viorica Dăncilă şi liderii judeţeni.  Conform surselor , 6 și 7 ministere ar putea fi remaniate. 

Vizaţi de remaniere ar putea fi ministrul Transporturilor Răzvan Cuc şi ministrul Turismului Bogdan Trif. De asemenea, din cei numiţi în Guvern în epoca Dragnea, ar fi vizaţi vicepremierul şi ministrul Dezvoltării Daniel Suciu, ministrul de Interne Carmen Dan şi ministrul Agriculturii Petre Daea, au explicat sursele menţionate.

Sursele citate au adăugat că vor fi discutate şi cele două funcţii de vicepremier, cea ocupată de Viorel Ştefan, care urmează să înceapă de la 1 iulie mandatul de membru al Curţii de Conturi a Uniunii Europene şi cea de vicepremier pentru parteneriate strategice, deţinută interimar de Ana Birchall.

Referitor la postul ocupat interimar de Birchall, chiar dacă nu au fost încă discuţii în coaliţie, PSD ar vrea să propună ALDE o rocadă, în sensul ca Ministerul de Externe să treacă la PSD, iar ALDE să primească la schimb funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, au spus sursele politice citate de MEDIAFAX.

Vehiculat să îi ia locul lui Daniel Suciu în funcţia de vicepremier şi ministru al Dezvoltării ar fi Iulian Matache, social-democratul pe care ar vrea să îl impună Marian Oprişan, dacă nu reuşeşte să fie ales preşedinte executiv al PSD, au adăugat sursele citate.

Remanierea ar urma să fie făcută după Congresul extraordinar din 29 iunie. Voci din PSD susţin că o perioadă bună ar fi în luna septembrie, deoarece în curând se încheie sesiunea parlamentară şi vine perioada vacanţei de vară.

Unii social-democraţi vor să meargă pe varianta restructurării Guvernului şi un Executiv mai suplu cu un număr mai mic de ministere, însă premierul Viorica Dăncilă nu ar susţine această variantă, ci pe cea a remanierii, au spus surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Cât despre prezidenţiale, ar vrea să candideze Eugen Teodorovici, Ecaterina Andronescu şi Şerban Nicolae.

Viorica Dăncilă l-ar prefera pe Felix Stroe, liderul PSD Constanţa, în funcţia de secretar general al PSD, iar pentru funcţia de preşedinte executiv încă mai caută variante.

Preşedintele interimar al PSD l-ar fi dorit pe Marian Oprişan să fie numărul doi în partid, însă a fost o reticenţă la ultima şedinţă CEx. Printre doritorii funcţiei de preşedinte executiv ar fi Daniel Suciu, Ecaterina Andronescu şi Titus Corlăţean au precizat surse din partid, pentru MEDIAFAX.

Guvernul Dăncilă are acum în componenţă 25 de ministere şi un post de vicepremier, fără portofoliu, ocupat în prezent de Viorel Ştefan.

Social-democraţii se vor reuni în Congres pe 29 iunie, pentru alegerea preşedintelui, preşedintelui executiv şi a secretarului general.

De asemenea, statutul va fi modificat în aceeaşi zi cu Congresul, în sensul alegerii funcţiilor de conducere ale PSD prin delegaţi, mergându-se pe acelaşi număr de delegaţi care au fost la Congresul anterior.

(Jurnal)

 

 

 

Surse din PSD, citate de un site apropiat conducerii PSD (stiripesurse.ro), anunta ca opt ministere sunt vizate de apropiata remaniere guvernamentala. Liderii PSD stabilesc in acest week-end, la Neptun, cine ii va inlocui pe cei care vor fi dati afara din executiv.

Remanierea va avea loc la inceptul lunii iulie, imediat dupa congresul PSD.  „Dancila vrea remaniere imediat dupa Congres”, au declarat sursele din PSD.

Teodor Melescanu si Carmen Dan sunt printre ministrii vizati de remaniere. Iata lista ministerelor care isi vor schimba conducatorii:

Turism
Transporturi
Agricultura
Comunicatii
Interne
Educatie
Externe (ALDE)
Energie (ALDE)

La Interne, o varianta vehiculata in partid este senatorul Daniel Butunoi. La Agricultura – fratele lui Paul Stanescu. Ar putea reveni in Guvern si Mihai Fifor, mai zic sursele citate.

Singurii care, cu certitudine, vor scapa de remaniere sunt Sorina Pintea si Eugen Teodorovici.