Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a atenționat zilele trecute, că dacă se menține trendul crescător actual și dacă oamenii nu se vaccinează, orașele aglomerate ar putea ajunge la pragul de infectare cu SARS-CoV-2 de 6 la mia de locuitori în octombrie.

Tot el a mai declarat că, în București, pragul maxim peste care școlile trec în online ar putea fi atins în șase – șapte săptămâni.

„În București suntem la 0,6, avem o rată de creștere săptămânală de 1,5, acum o săptămână eram la 0,4 – 0,6. Dacă se va păstra acest trend, prin octombrie, dacă nu vom face progrese semnificative din perspectiva vaccinării, este posibil să se ajungă la 6 la mie. (…) Ordinul comun va apărea săptămâna viitoare marți sau miercuri, 1 septembrie. (…) În cazul în care în localitate se va depăși pragul de 6 la mie, creșele și grădinițele vor putea să rămână deschise pentru preșcolari, cu măsuri complementare de siguranță sanitară, însă, toți elevii ar urma să intre în online”.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat și el într-o conferință de presă: „Câtă vreme incidența din ultimele paișpe zile a cazurilor din localitate rămâne sub pragul de 6 infectări la mia de locuitori, vom avea toți copiii în sălile de clasă. Dacă se depășește acest prag, școlile trec în online în respectiva localitate”.

În ceea ce privește situațiile în care se descoperă un caz pozitiv de COVID-19 într-o clasă, „toată clasa trece în online dacă se refuză testarea tuturor sau dacă apare o a doua îmbolnăvire și asta fără deosebire între învățământul primar, gimnazial și liceal”, a mai precizat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, în cadrul unei videoconferințe.

Dacă își dau acordul și sunt testați, în cazul în care toți sunt negativi, procesul de predare cu prezență fizică continuă până la apariția următorului caz de îmbolnăvire în aceeași clasă, situație în care toată clasa trece în online.

Deci toată clasa trece în online sau dacă se refuză testarea tuturor, sau dacă apare o a doua îmbolnăvire și asta fără deosebire între învățământul primar, gimnazial și liceal” – a declarat Sorin Cîmpeanu în  cadrul ședinței cu prefecții județelor.

Să sperăm că nu vom trece din nou, cu toții,  prin experiența neplăcută a învățământului online, fie că vorbim de dascăli, elevi sau părinți.

(Jurnal)