AcasăActualitatePoți fi asistentă și fără să ai BAC-ul luat!...Este decizia luată în...

Poți fi asistentă și fără să ai BAC-ul luat!…Este decizia luată în Parlamentul României. Ce părere au specialiștii giurgiuveni, din domeniul medical…

”Dacă nu ai bacu’ nu înseamnă că nu știi să faci o injecție”...Asta a fost părerea majorității parlamentarilor care au respins  Legea care prevedea că asistentele medicale trebuie să aibă bacalaureatul.

Înscrierea la o școală postliceală sanitară va fi permisă în continuare tuturor absolvenților de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de bacalaureat. Proiectul de lege inițiat de medicul și deputatul USR Adrian Wiener privind promovarea obligatorie a examenului de bacalaureat înainte de înscrierea la școlile postliceale sanitare a fost respins de Parlament.

Este pentru a doua oară când Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, încearcă să treacă prin Parlament acest proiect de lege. „Nu există un motiv rațional pentru care această lege să fie respins”…declara Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege.

Adrian Wiener mai spunea: ”Profesia de asistent medical este una pentru care în alte țări ai nevoie de studii superioare, nu e tâmplărie. Calitatea actului medical depinde în mare măsură de asistentul medical. Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continuă a informațiilor.”

Respingerea proiectului de lege este cu atât mai greu de explicat cu cât inițiativa legislativă era susținută inclusiv de Ordinul Asistenților din România – organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe.

Ordinul Asistenților Medicali este, practic, echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent medical.

Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala București, declara că inițiativa legislativă depusă de Adrian Wiener este „o propunere foarte bună”, deoarece, spunea ea, „ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie” , conform Hot News.

Dr. Stan Iuliu, medic în cadrul clinicii giurgiuvene, ”Medical EMA”, profesor timp de mai mulți ani la cele două școli postiliceale de asistenți din Municipiul Giurgiu, ne declara că deși aparent nu pare obligatoriu să ai un bacalaureat pentru a desfășura o astfel de profesie, considera totuși că bacalaureatul oferă garanția pacientului că omul din fața sa, care se îngrijește de sănătatea lui, este în stare să priceapă  anumite mecanisme, să ia niște decizii în anumite situații și că  o diplomă de bacalaureat  este definitorie pentru a aviza  capacitatea celui ce optează pentru a lucra într-o astfel de profesie.

La rândul său, directorul Spitalului județean de Urgență Giurgiu, Dragoș  Chivu ne spunea că nu a fost de acord cu  de la început ca asistentele să nu aibă bacalaureat.

Aici , în primul rând greșesc școlile post liceale. Ca să faci o postliceală ar trebui mai întâi să ai Bacalaureatul… Toată lumea poate să facă 12 clase, dar bacalaureatul este practic avizul  nivelului de cunoștințe la care a ajuns absolventul, garanția că poate  să înțeleagă ceea ce urmează să învețe în școala de asistenți și în același timp că va putea să explice la rândul lui, pe înțelesul bolnavului toto cee ace acesta dorește săp afle în legătură cu afecțiunea sa – preciza Bogdan Chivu .

Carmen Mazilu, președinta Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala București, menționa faptul că  în  urma examenului de bacalaureat ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie și că după aceea, prin pregătire continuă, ei ar reuși să fie niște profesioniști adevărați.

Părerea mea, ca președinte de organizație ce reprezintă asistenții medicali și personal, ca profesionist, este diploma de bacalaureat este necesară, măcar la școlile postliceale sanitare, deoarece aceste școli au un specific special. Aceste școli pregătesc oameni pentru a profesa în spitale, pentru a face îngrijiri de sănătate. Nu oricine poate să facă acest lucru, iar pregătirea trebuie să reflecte atât maturitate, cât și valori personale, pentru că este o profesie vocațională – lucrăm cu oameni, nu cu piese care pot fi refăcute”, mai spunea Carmen Mazilu.

Ea mai preciza că spitalele au dreptul să își selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali părea puțin paradoxal să nu impui această cerință – diploma de bacalaureat.

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
câțiva nori
16 ° C
16 °
16 °
36 %
1.8kmh
24 %
vin
14 °
sâm
14 °
Dum
17 °
lun
16 °
mar
14 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!