În una din ultimele postări ale deputatului PSD, dr. Elena Dinu, parlamentarul giurgiuvean oferă giurgiuvenilor ce o urmăresc pe acest mijloc de socializare, un material apărut în presă despre ultimele măsuri ale Guvernului privind rectificarea bugetară. Astfel aflăm că în acest context crește bugetul Fondului Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), fiind însă afectate angajările în sistemul de sănătate.
Astfel Bugetul FNUASS crește cu 45,1 milioane în timp ce Subvențiile suplimentare se ridică la 243,5 milioane de lei. De asemenea, veniturile din contribuția datorată pentru medicamente finanțate din Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate și din bugetul Ministerului Sănătății cresc, potrivit estimărilor, cu 288 de milioane de lei.
În același timp Ministerul Finanțelor estimează venituri mai mari cu 105,9 milioane lei decât cele prognozate inițial pentru 2019 din contribuțiile datorate de angajatori, precum și regularizări pozitive în valoare de 420 milioane lei. La polul opus, contribuțiile la asigurările sociale de sănătate datorate de asigurați sunt estimate să scadă cu peste un miliard de lei.
Ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar se va face doar cu avizul MS sau CNAS, în limita bugetului deja aprobat.
Asta printre altele, în proiectul de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor se specific: Ocuparea posturilor vacante din sistemul sanitar public se va face doar cu avizul Ministerului Sănătății și/sau al CNAS, în limita bugetului deja aprobat.
Rectificarea bugetară, care conține măsuri de austeritate, urmează să fie aprobată în următoarea ședință de Guvern de săptămâna aceasta.
Textul proiectului de ordonanță mai arată: Ocuparea posturilor vacante prin concurs/examen (…) se face numai după obţinerea avizului conform al Ministerului Sănătăţii, al ministerelor sau instituţiilor cu reţea sanitară proprie și/sau al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, după caz, prin care se certifică existența în bugetul aprobat a fondurilor necesare finanțării posturilor propuse a se ocupa precum și a celor ocupate la momentul solicitării avizului.
Numărul posturilor de secretar de stat, redus la jumătate
Proiectul de ordonanță mai prevede reducerea la jumătate a numărului de posturi de secretar de stat din toate ministerele, inclusiv din cel al Sănătății: În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe, se vor supune Guvernului spre adoptare proiectele de acte normative prin care numărul total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat și de funcții asimilate funcțiilor de secretar de stat și subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi a celorlalte instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor se va reduce cu 50%”
În prezent, Ministerul Sănătății are cinci secretari de stat. Parlamentarul giurgiuvean, dr. Cristina Elena Dinu, a ținut să vină cu aceste noi reglementări și din poziția domniei sale de secretar al Comisiei de Sănătate și Familie din Camera Deputaților .
(Jurnal)