AZL-650x360Idee demarată încă de prin 2013, Portul Verde și de Înaltă Performanță Giurgiu a ajuns într-o nouă etapă: aceea a construcției.

Cu acest prilej, la sediul Administrației Zonei Libere Giurgiu s-a organizat astăzi, 7 iulie, o conferință de presă în cadrul căreia directorul AZL, Liviu Cartojan, a anunțat intrarea în faza a doua a celor două subactivități care revin spre finanțare Zonei Libere: reabilitarea drumului aferent zonei portuare din incinta Zonei Libere și extinderea și modernizarea cheului din incinta Zonei Libere.

Pentru ambele subactivități, AZL are alocați, din proiectul de circa 13 milioane de euro, suma de 548.478 de euro. Lucrările, care vor dura circa trei luni de zile, urmează a fi demarate pe data de 10 iulie și urmează să fie derulate de Asocierea SC Anastamar Construct SRL și SC Gecor Prod Construct 94 SRL pentru reabilitarea drumului aferent zonei portuare, și de Hidroelectrica Romconstruct SRL pentru extinderea și modernizarea cheului.

„Faptul că am fost incluși în proiectul de modernizare și extindere realizat de cei de la ILR ne-a onorat, mai cu seamă că, prin Zona Liberă, se tranzitau anual circa trei sute de mii de tone de mărfuri – în special materiale feroase. Acum, odată cu cea de a doua etapă, sperăm să putem spune că, în sfârșit, începem să devenim din ce în ce mai atractivi pentru viitorii investitori”, spunea, în cadrul conferinței de presă, directorul AZL Giurgiu, Liviu Cartojan.

La rândul său, primarul municipiului, prezent și el în conferința amintită, declara:

„Vă felicit pentru această reușită în gestionarea proiectului. Pot spune că partea cea mai grea a trecut, din fericire fără probleme generate de eventuale contestații, astfel că suntem acum în situația ca, luni, 10 iulie, să demareze lucrările propriu-zise. Un aspect bun este economia făcută din licitația lucrărilor, astfel că banii respectivi îi putem folosi pentru eventuale lucrări sau investiții neprevăzute”, a precizat și primarul municipiului, Nicolae Barbu.

Directorul comercial al AZL, Aurelia Dobre, a ținut să reamintească tuturor faptul că, pentru realizarea Portului Verde de la Giurgiu, un aport l-a avut europarlamentarul român Adriana Țicău, membru al comisiei de transport din Parlamentul European, persoană care a insistat pentru locarea portului în municipiul nostru.

(Jurnal)