AcasăActualitatePortul obligatoriu al uniformei şcolare, creează noi şi interminabile comentarii…

Portul obligatoriu al uniformei şcolare, creează noi şi interminabile comentarii…

200101-465x390Deşi Consiliul Naţional al Elevilor sesizează o serie de „abuzuri” în unităţile de învăţământ preuniversitar, la Giurgiu, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean  afirmă contrariul.

De câtva timp, CNE a sesizat o serie de abuzuri în  special în unităţile de învăţământ preuninversitar, cu privire la obligativitatea purtării uniformei. Printre judeţele vizate se afla şi municipiul Giurgiu .

“Conform reglementărilor aflate în vigoare, accesul în şcoală se face pe baza carnetului de elev, iar în acest sens nu există niciun studiu care să demonstreze că, într-adevăr, uniforma creşte nivelul de siguranţă. Mai mult decât atât, este greşit să impunem o uniformizare a elevilor sub pretextul nediscriminării, în loc să ne asigurăm că evaluările sunt obiective şi factori precum statutul social sau venitul familiei nu vor garanta o poziţie favorizată în comunitatea şcolară”, afirmau  reprezentanţii CNE, într-un comunicat transmis de AGERPRES. În cazul în care elevul nu poartă această uniformă există situaţii în care el nu are acces în interiorul şcolii, iar pretextul este creşterea siguranţei în unitatea de învăţământ, însă, în mod paradoxal, elevului nu îi este garantată siguranţa în afara perimetrului acesteia şi, tot în acest sens, îi este îngrădit dreptul la educaţie, garantat prin Legea fundamentală a ţării.

“Aceste uniforme sunt plătite de către părinţi şi ating sume însemnate comparativ cu media veniturilor familiei, astfel implementându-se într-un mod contrar cu legea ‘fondul şcolii’, ce contrazice gratuitatea învăţământului de stat, asigurată prin lege. În acelaşi timp, scăderea notei la purtare sau consemnarea absenţei pentru nepurtarea uniformei sunt practici des întâlnite care contravin legii şi eticii sistemului educaţional”, susţine conducerea CNE.

Cu toate că cei din conducerea CNE susţin că în municipiul Giurgiu există o  asemenea problemă, elevii din mai multe unităţi de învăţământ au susţinut că purtarea semnelor distinctive (uniforme, insigne, eşarfe etc), nu constituie deocamdată o problemă şi că nu au cunoştinţă de cazuri de elevi care nu ar fi fost primiţi la ore din pricina lipsei uniformei.

“Am întrebat mai mulţi elevi, de la mai multe unităţi de învăţământ din judeţ, în special licee, şi nu mi s-a spus că ar fi fost vreo problemă. Niciun elev nu a fost dat afară din clase pentru că nu ar fi avut uniforma!” – a declarat pentru “Jurnal Giurgiuvean” preşedinta Consiliului Judeţean al Elevilor Giurgiu, Zenaida Ţugui.

Pe de altă parte, inspectorul şcolar general şcolar, Gigi Oprişan, a declarat, la rându-i, pentru “Jurnal Giurgiuvean”: “Nu am cunoştinţă de directori de şcoli sau licee care să fi recurs la excluderea de la ore a celor care nu poartă uniforma şcolară. Pe de altă parte, toate uniformele – sau însemnele distinctive ale şcolii – au fost stabilite în urma unor discuţii cu părinţii, de comun acord, în cadrul Consiliilor de Administraţie. Ceea ce s-a prezentat la Tv este, de fapt, o exagerare. Repet, în Giurgiu nu au fost asemenea probleme!”, a mai precizat Gigi Oprişan.

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
10.8 ° C
10.8 °
10.8 °
57 %
3.2kmh
2 %
lun
21 °
mar
21 °
mie
24 °
joi
27 °
vin
27 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!