AcasăActualitatePopulaţia României a scăzut, în perioada martie 2016 - februarie 2017! Giurgiu...

Populaţia României a scăzut, în perioada martie 2016 – februarie 2017! Giurgiu se află în Topul depopulării!

harta-spor-natural-pop-1024x731Sporul natural anual al României a depăşit  pentru prima oară, pragul de -70.000 de persoane. În cele 12 luni care s-au scurs de la începutul lunii martie 2016 şi până la sfârşitul lunii februarie anul acesta, s-au născut doar 188.565 copii şi au decedat 262.615 de români!

Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) sunt provizorii însă, aşa încât în momentul când se vor anunţa rezultatele finale pentru acest interval cifrele ar putea arăta puţin mai bine. Menţionăm că raportările provizorii din categoria “mişcarea naturală a populaţiei” conţin subdeclarări la capitolul naşterilor. Anteriorul record a fost înregistrat în 2014, când s-au născut doar 195.612 de copii (date revizuite), ceea ce reprezintă doar 62,15% din totalul nou-născuţilor din 1990 (314.746).

Ianuarie anul acesta a marcat cel mai mare spor negativ din istoria României, de minus 13.704. De altfel, lunile decembrie şi februarie au oscilat şi ele foarte aproape de recordul negativ anterior, stabilit în martie 2015, când sporul natural a fost de -9.985 de persoane. Ceea ce înseamnă că situaţia pentru 2017, dacă se menţine trendul, ar putea aduce un spor natural negativ cu mult peste cel de anul trecut. Va fi interesant de văzut dacă măsura (aplicată din august 2016) de înlăturare a plafonului pentru indemnizaţiile acordate părintelui care-şi întrerupe activitatea pentru a-şi creşte copilul de până la doi ani va inversa acest trend.

Teleormanul, judeţul cu cea mai accelerată diminuare a populaţiei. Pe ce loc este Giurgiu…?

Rata sporului natural al populaţiei (indicator care măsoară diferenţa dintre rata mortalităţii şi cea a natalităţii) a fost în 2015, de -2,8 la 1.000 de locuitori.

Rate mai mici se înregistrează în judeţele sărace, dar aceasta nu este o regulă general valabilă – există judeţe cu PIB şi venituri mici unde sporul este mult mai bun decât cel de la nivel naţional, după cum sunt judeţe relativ bogate cu scădere semnificativă şi mult sub media pe ţară. Vaslui, de exemplu, este unul dintre cele mai sărace judeţe şi are un spor natural de numai -1,3 la mia de locuitori. Rată aproximativ egală cu cea a Timişului (-1,1), judeţ incomparabil mai bogat. Cert este că în partea de sud a României, scăderea populaţiei este direct proporţională cu  gradul de sărăcie.

Teleormanul se remarcă de la distanţă ca având cea mai mică rată a sporului natural, de aproape -10, mai mult decât triplul indicatorului înregistrat la nivel naţional. Judeţul pe care l-a condus mai mulţi ani liderul actual al PSD, Liviu Dragnea, este campion la acest capitol începând cu mijlocul anilor ‘90. Şeful social-democraţilor a fost prefect de Teleorman, între 1996 şi 2000, apoi, timp de trei mandate, până în 2012, preşedintele Consiliului Judeţean. În topul depopulării urmează : Olt şi Brăila cu -6,8, Buzău cu 6,3 şi judeţul Giurgiu cu -6,25 în ceea ce priveşte rata sporului natural.           

(Jurnal)

 

VREMEA

Giurgiu
cer senin
10.8 ° C
10.8 °
10.8 °
57 %
3.2kmh
2 %
lun
21 °
mar
21 °
mie
24 °
joi
27 °
vin
27 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!