Așa cum scriam zilele trecute, poliţiştii vor fi obligaţi să amplaseze radarele fixe doar pe maşini inscripţionate, iar agenţii care folosesc radare mobile nu trebuie să  stea la mai mult de 10 metri de autoturismul de serviciu.

Cu alte cuvinte, radarele nu mai pot fi ascunse în maşini normale, fără însemne. Polițiștii de la rutier au fost aspru criticați în plenul Parlamentului de către deputați, pentru comportamentul față de participanții la trafic, respectiv conducătorii auto.   

În acest sens Varujan Vosganian, deputat ALDE,  întreba retoric dacă cineva a văzut vreodată în statele din Comunitatea Europeană  vreo masină de poliție după colț sau ascunsă,  neinscripționată, sau agenți de poliție care îți calculează viteza , așa cum se îmtâmplă la noi.

Adrian Solomon, deputat PSD declara la rândul său:  Polițiștii nu văd în acest cod de circulație decât un mod de a-i vâna pe oameni, polițiștii transformându-se, nici mai mult nici mai puțin în vânători de oameni…

Inspectoratul județean de Poliție Giurgiu, și șefii celor două servicii de circulație,  ar trebui la rândul lor să ia în seamă criticile aleșilor noștri.

După cum știți, Giurgiu  a devenit proverbial în întreaga țară pentru numărul de echipaje amplasate atât în județ cât și în Municipiu, pentru numărul exagerat de radare ascunse prin te miri ce locuri, dar și pentru ușurința cu care agenții de circulație aplică amenzi, fără a ține cont de gravitatea infracțiunii, de istoricul conducătorului auto privind incidentele comise de acesta  în trafic.

Cei mai mulți dintre agenți evită să dea ”avertismente” cu toate că acestea  există, sunt legale (), ele având rolul de a-i avertiza pe conducătorii  auto că au greșit și că vor trebui pe viitor să aibă grijă pentru a nu fi sancționați.

Așa cum susțin mulți dintre conducătorii auto, la noi însă poliția rutieră nu are rol de prevenție . Deseori  pe fața agenților  de circulație poți citi satisfacția atunci când ridică un carnet de conducere sau când dau amenzi – ne spunea un cetățean, și el conducător auto.

Iată de ce populația a ajuns să îi privească pe polițiștii de la rutier  cu atâta ostilitate, pentru că așa cum cineva observam pentru orice nimic îi transformă în pietoni pe cetățenii dependenți de autoturism (fac navetă, sunt șoferi la societăți sau intreprinderi etc).

În privința contestațiilor, conducătorul auto nu are/ nu va avea  nicio șansă ne declarau mai mulți șoferi, pentru că în România, ” organul are întotdeauna dreptate!”

Atunci când emite o judecată,” organul” , adică agentul,se bazează pe propriile sale simțuri…” – așa cum citim deseori în procesele verbale, în rapoartele întocmite de aceștia către superiori sau în cazul proceselor ajunse  în justiție. Iar simțurile agentului rutier sunt infailibile, de necontestat, aproape sacrosancte, dragi concetățeni.

Agentul rutier este ALESUL! El se naște cu o serie de abilități extrasenzoriale. Nu toți însă…Doar unii dintre ei. Restul, cei cu bun simț, oameni onești, rămân doar agenți  respectați de comunitate. Norocul nostru, al giurgiuvenilor, este că îi avem pe  aceștia din urmă, căci altfel am deveni cu toții pietoni.

Așa că, în fața organului ”înzestrat” de la natură, n-ai decât să te resemnezi, pentru că nu vei avea niciodată argumente.

https://www.youtube.com/watch?v=pyKzv8aiiPE

 (Florian Tincu)