Polițiștii din Penitenciarul Giurgiu au pichetat miercuri Prefectura Giurgiu, solicitând respectarea drepturilor lor salariale…(FOTO/VIDEO)

0
500

Miercuri, 15 decembrie, în jurul prânzului, aproximativ 50 de polițiști ai Penitenciarului de Maximă Siguranță Giurgiu , alături de membri ai sindicatului EUROPOL ( Sindicatul Polițiștilor din Penitenciarul Giurgiu) au pichetat, pentru două ore, sediul Prefecturii Giurgiu. Iată cum a sunat apelul ce i-a mobilizat pe polițiștii giurgiuveni: 

APEL SNPP Giurgiu!
După 5 zile de la apelul transmis către voi, înregistrăm un număr de 10 confirmari. Nu mă surprinde deoarece peste 10 ani de reprezentare sindicală mi-au demonstrat că (din păcate) la fiecare apel/actiune/protest sunt necesare 3-4-5 mesaje. Nu este normalitatea și asta denotă (uneori) o doză de interes si implicare sindicală mai mică decât ne așteptăm /dorim.

SNPP, alături de Europol, (structuri sindicale afiliate Publisind) sunt primele si singurele organizații care îsi cheamă oamenii în stradă, la proteste, pentru aplicarea Legii 153 și indexarea pensiilor.
Doar activismul si implicarea sindicală ne oferă protectia drepturilor, nicidecum indolenta sau pasarea implicarii catre colegul de lângă noi.

Nu există un echilibru corect între „a întreba despre drepturi stând cu mâinile în sân” și „a participa activ la actiuni cu caracter sindical”.

Vă invităm în stradă să ne protejăm drepturile, multe dintre ele obtinute tot acolo, pe stradă!!! Miercuri, la ora 11.00, în fața Prefecturii!

 

 

 

 

 

 

 

Miercuri, 15 decembrie, înarmați cu vuvuzele, fluiere și pancarte, polițiștii giurgiuveni și-au prezentat revendicările, în timp ce au pichetat Instituția Prefectului Județului Giurgiu ,

Ele  sunt legate de respectarea şi aplicarea Legii 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, începând cu 1 ianuarie 2022, şi indexarea pensiilor militare cu indicele inflaţiei, fiindcă, în ultimii doi ani nu au mai fost indexate.

„Nu cerem măriri salariale, nu cerem nimic în plus, cerem doar respectarea legii. În ultimii patru ani, am fost cea mai defavorizată familie ocupaţională din sistemul bugetar, faţă de cei din sănătate, învăţământ sau faţă de demnitarii cărora, începând cu 1 ianuarie 2017, li s-a aplicat direct această grilă de salarizare, (…) după care personalului sanitar, unde s-au dublat şi chiar s-au triplat salariile, apoi la profesori. Şi întotdeauna îngheţăm salariile la cei care au rămas, adică la poliţişti. Începând din anul 2020, prin OUG 114, prin care s-au îngheţat salariile, acum se încearcă acelaşi lucru, fără a respecta legea. Noi suntem puşi în fiecare zi să respectăm legea, iar Guvernul României nu îşi asumă atribuţiile şi tot ce s-a votat în Parlament”,au susținut protestatarii.

De precizat că la nivelul întregii țări, mii de polițiști  vor protesta în această săptămână  în fața Prefecturilor. Calendarul manifestărilor de protest a debutat  în data 13 decembrie,  urmând ca  el să se încheie cu unul general , în fața Guvernului, programat pentru data de 17 decembrie.

Sindicaliştii au prezentat și un model de NOTIFICARE prin care îşi pot exercita dreptul de a refuza efectuarea muncii suplimentare, începând cu  data de 1 ianuarie 2022, cât  şi refuzul polițiștilor de a mai efectua sarcini/atribuţii pe care nu sunt trecute în fişa postului. Acest lucru , în situaţia în care nu va fi aplicată Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

„Este clar că ne vom putea apăra drepturile doar prin participarea în număr cât mai mare la formele de protest. Avem cele mai bune exemple ale protestelor din justiţie (protestul magistraţilor prin suspendarea şedinţelor de judecată) şi sănătate (încetarea activităţii) în urma cărora, angajaţii din aceste sectoare de activitate şi-au primit drepturile. De aceea vă cerem să ne sprijiniţi ca să putem să ne obţinem drepturile”, au precizat reprezentanţii sindicatului EUROPOL.

Totodată poliţiştii din întreaga  ţară au  organizat o acțiune  de protest în cadrul căreia au înlocuit amenzile cu avertismente pentru şoferii români surprinşi în timp ce încălcau legea. Zeci de astfel de avertismente au fost ulterior publicate pe Facebook-ul Sindicatului EUROPOL.

(Ana LINCA)