” România este văzută în mod dificil de celelalte state europene…”

Prof. universitar Alexander Olteanu, este un român luminat , emigrat  din România, în afara granițelor, la începutul anilor 80. Domnia sa a acceptat propunerea noastră ca din această ediție a cotidianului Jurnal giurgiuvean să susțină o rubrică de comentarii politice, subiectele  fiind evident în directă legătură cu activitatea Guvernului României, cu diverse chestiuni ce privesc statul nostru de drept și evident modul în care este văzută țara noastră de presa și politicienii din întreaga lume, la care se vor adăuga părerile pertinente ale autorului, bazate pe ani mulți de studii și de experiență în domeniu. Astfel,  întrebat cum este văzută România din afara granițelor, prof. Olteanu ne-a spus: 

Prima parte a anului 2019 este după cum știți, foarte importantă și pentru România cât  și pentru Uniunea Europeană. Asta pentru că România este președinta Uniunii, și, ca atare, trebuie să gireze un număr important de probleme și chiar de crize prin care trece Uniunea, în principal ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Un motiv pentru care președinția României este văzută în mod dificil de celelalte state europene se datorează faptului că țara noastră trece prin momente de criză internă și a adoptat anumite legi în ceea ce privește justiția și tribunalele, care pun un semn de întrebare în ceea ce privește adoptarea de către România a principiului statului de drept . Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, a fost la Bruxelles, unde trebuia adoptată o lege care lega banii dați de UE față de statele membre, fondurile europene, față de ideile europene de respectare a statului de drept.

Ministrul Meleșcanu a declarat că el nu este de acord cu acest lucru și că fondurile europene ar trebui date din principiu tuturor statelor, ca o condiție a faptului că statul este membru al Uniunii, fără să fie legat de cât respectă statul respectiv statul de drept.

Un asemenea comentariu, venit de la președinția UE este foarte îngrijorător pentru ceilalți conducători ai statelor europene care se uită foarte îngrijorați la direcția în care avansează România în acest moment. Mai ales că alte state europene (de exemplu Ungaria sau Italia) se mișcă și ele într-o direcție care neagă statul de drept și vor ca întreaga Europă să o ia în aceeași direcție.

Cine este prof. Alexander Olteanu?

Născut în București, Alexander Olteanu  a plecat din România  încă din anul 1979. A emigrat în Canada, la Montreal, unde și-a făcut studiile în limbile engleză și franceză.  A stat un an în Algeria, unde a învățat limba franceză, apoi 2 ani în RFG, unde a învățat limba germană.

A  studiat politica, dreptul și managementul afacerilor, funcționând ca profesor universitar la diverse universități din America de Nord și Orientul Apropiat. A lucrat o perioadă ca reporter principal la ROMPOST TV în Vancouver.

În Marea Britanie a locuit 10 ani, unde a și studiat o perioadă. În prezent studiază limba arabă, participând la conferințe internaționale  și diverse simpozioane și consfătuiri cu caracter politic din Europa și din lume.

În prezent  este președinte al organizației STRONGER UNITED, care militează, din 2016, ca Marea Britanie să rămână membru plin al UE , aducând astfel o reformă substanțială, democratică întregii Uniuni.

(Jurnal)