Poliția sprijină populația în a lua lumină în noaptea de Înviere

0
143

Ministrul de Interne Marcel Vela a făcut, marți seară, o declarație de presă în care a anunțat că MAI vine în sprijinul credincioșilor ortodocși în sărbătoarea  Paștelui,  pentru a primi Lumina Sfântă în case.

Marcel Vela a spus că le mulțumește catolicilor, care au sărbătorit Paștele la sfârșitul săptămânii trecute cu responsabilitate și, ținând cont de numărul mare de români creștin ortodocși, care vor sărbători Învierea Domnului la sfârșitul acestei săptămâni,  a luat decizia de a ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Luminii Sfinte.

Am considerat că este necesar să vă prezentăm acordul semnat astăzi între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhia Română. Am avut în vedere că foarte mulți români vor sărbători Sfintele Paști la sfârșitul acestei săptămâni așa cum și confrații noștri de alte confesiuni au sărbătorit Învierea Domnului acum două zile cu multă responsabilitate și înțelepciune, lucru pentru care în calitate de ministru al Afacerilor Interne, le mulțumesc public.

Având în vedere numărul mare de cetățeni de religie ortodoxă, pentru a nu exista riscul răspândirii infecției cu noul coronavirus Ministerul Afacerilor Interne vine în sprijinul Bisericii Ortodoxe executând misiuni de susținere și ajutor pentru clerici și credincioși.

Pentru a oferi și o alinare spirituală tuturor celor care trec în prezent prin momente grele vom ajuta Biserica Ortodoxă Română la împărțirea Sfintelor Paști cât și a Luminii Sfinte aduse de la Ierusalim în seara Învierii”, a spus ministrul Marcel Vela.

Ce trebuie să știe însă credincioșii ortodocși:

– Pâinea binecuvântată (paștele)  va fi împărțită credincioșilor în zilele de vineri – 17 aprilie și sâmbătă – 18 aprilie, în intervalul  7.00 – 17.00, în toate parohiile, de către angajații bisericii și de către voluntari.

– În declarația pe proprie răspundere, credinciosul va face precizarea pentru „ridicarea luminii Paștelui” și va face scrie adresa bisericii de unde ridică paștele.

– Angajații parohiei și voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanței sociale pe perioada distribuirii Paștilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braț.

– Pentru credincioșii bolnavi, Paștile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari în zilele de  vineri și sâmbătă sau în prima zi de Paște, cu respectarea normelor de protecție.

– Distribuirea Luminii Sfinte, adusă de la Ierusalim, se va face sâmbătă de către voluntarii Parohiilor și echipajele de ordine publică și patrulelele sub coordonarea MAI, aflate în misiune.

– Credincioșii vor putea ieși în proximitatea casei respectând regulile de distanțare socială, astfel încât să fie evitată aglomerația. În acest sens, doi sau trei locatari din fiecare bloc pot oferi Lumina Sfântă luată de la voluntari.

De asemenea, Marcel Vela a declarat că dacă românii nu vor respecta regulile impuse, restricţiile vor fi menţinute mai mult timp.

(Jurnal)