Odată cu apariția OUG nr. 175 din 2020, ce reglementa înființarea Poliției Animalelor la Giurgiu, în cadrul Inspectoratul Județean de Poliție Giurgiu, a fost înființată această direcție condusă de subcomisar de poliție Gelu Ciocîrlan.

La nouă luni de la apariția legii am avut plăcerea de a avea o scurtă întrevedere cu Subcomisarul Ciocîrlan, în care am aflat mai multe informații despre, organizarea direcției, atribuții, competențe si cazuistică.

Din câte am aflat de la acesta, la momentul de față sunt angajați 7 agenți și ofițeri, mare parte dintre ei fiind cooptați din surse externe. Un medic veterinar a fost angajat în data de 15 aprilie, iar un coleg a fost transferat de la Direcția Transporturi.

Agenții angajați sunt instruiți în cadrul secției și vor fi angrenați în sistemul de învățământ de specialitate.

Doar doi ofițeri din păcate pot instrumenta dosare, agenții sunt la momentul de față în stagiu de pregătire și nu au prerogative de cercetare.

Ca orice lucru abia pornit, activitatea Poliției Animalelor se lovește de diverse probleme logistice, volumul reclamațiilor este foarte mare, iar cercetarea nu se poate desfășura în mare viteză.

A fost interesant de văzut că tot personalul acestui serviciu lucrează într-un singur birou și că au la dispoziție doar două calculatoare (pe care le folosesc în paralel 7 persoane).

Din ce am aflat de la subcomisarul Ciocîrlan, deocamdată serviciul nu poate fi contactat în mod direct, dar fiind parte a IPJ Giurgiu, prin serviciul 112, orice persoană poate poate sesiza orice problemă legată de fapte penale legate de animale (uciderea animalelor, schingiuirea, tortura sau chiar abandonul animalelor).

Ne-am implicat în foarte multe campanii de conștientizare a populației, pentru care colaborăm foarte bine atât cu ONG cât și cu Consiliul Județean.

În acțiunea „Sterilizează și salvează” a Consiliului Județean ne-am implicat și noi pentru a putea comunica în mod direct cu populația, pentru a explica ce implică legea și ce consecințe pot avea abuzurile față de animale.

Se va lucra mai mult pe conștientizarea tuturor factorilor implicați, dar și a celorlalte părți ale societății civile, asupra faptului că maltratarea sau neglijarea animalelor – fie că sunt de companie, fie folosite în muncă – înseamnă contravenție sau infracțiune, pedepsele mergând de la sute de lei, până la ani petrecuți în spatele gratiilor.

Unul dintre principalele noastre direcții pe care ne concentrăm activitatea este stoparea abandonului animalelor, pentru a avea cât mai puține animale în adăposturi, animale care după cum știți stau în adăpost doar două săptămâni după care sunt eutanasiați, ne declara responsabilul serviciului Poliției Animalelor, subcomisarul Ciocîrlan Gelu.

(Jurnal)