Luni, 07 iunie, arhitecta Loredana STASISIN, specialist de patrimoniu, acreditat de Ministerul Culturii, a venit la Giurgiu pentru a povesti elevilor despre Podul Bizetz. Au fost desfășurate 5 prezentări, pentru 10 grupe de câte aproximativ 20 elevi de la clasele a VI a – a X a.
Podul Bizetz este unic în Europa datorită construcţiei sale care i-a dat bătăi de cap atât arhitectului, Anghel Saligny, cât şi constructorului, Ion Ionescu Bizetz. Această dificultate derivă din poziţia podului, deoarece acesta este ,,în curbă”.
Pentru urbanizarea insulei Ramadan şi a dezvoltării zonei industriale a oraşului Giurgiu, autorităţile locale din anul 1900 au hotărât necesitatea construirii unui pod peste bazinul Sfântul Gheorghe. Doi ingineri de marcă ai acelor vremuri, Anghel Saligny şi Ion Ionescu Bisetz au participat la proiectarea şi construirea propriu- zisă a podului peste canalul Sfântul Gheorghe, un pod cu două categorii de drumuri, rutier şi feroviar. „Între anii 1904 şi 1905 a fost construit peste canal un pod dublu de şosea şi cale ferată. Podul fiind în curbă, pilonul din mijlocul canalului a trebuit mutat deoarece în acel loc era o stâncă existând riscul ca vasele care traversau zona să se lovească de aceasta.
La prezentări au fost dezbătute probleme generale legate de patrimoniu, făcând distincție între noțiunile „bun cu valoare de patrimoniu” și „monument istoric”.
O scurtă introducere în trecutul giurgiuvean a avut menirea de a-i sensibiliza pe cei prezenți referitor la importanța patrimoniului cultural local.
În ceea ce privește un viitor posibil pentru podul metalic de peste Canalul Cama – Sfântul Gheorghe, discuțiile s-au aplecat mai cu seamă asupra acestor aspecte particulare: nevoia de spațiu pietonal, pentru plimbare și discuții, cu bănci, coșuri de gunoi și nevoia de multă lumină, atât pe pod, cât și sub el.
Curioși, dar și precauți, unii dintre copii nu au ezitat să lanseze două dintre întrebările cheie: Dar acest proiect chiar va fi realizat? Și în cât timp?
Unitățile de învățământ implicate în acest proiect au fost Liceul Tehnologic „Ion Barbu”, Școala Gimnazială nr. 5, Școala Gimnazială nr. 10 și Școala Gimnazială „Savin Popescu”.
Acțiunea face parte din proiectul “Restaurarea, consolidarea, protejarea și amenajarea pietonală a Podului Bizetz”, coordonat de STASISIN Services, pentru Primăria Municipiului Giurgiu, în baza unei finanțări din partea Institutului Național al Patrimoniului, prin Timbrul Monumentelor Istorice, în 2020.
(Jurnal)