Cu siguranță cel mai accesat loc din Municipiul Giurgiu este Piața Centrală, sau Piața țărănească de produse, cum i se mai spune. Clădirea, care adăposteşte  cea mai mare piaţă agroalimentară a oraşului, măsoară aproximativ 2.000 de metri pătraţi, după cum ne spunea chiar administratorul acesteia, Marian Pavel.

Piața are în componență  250 de tarabe, 15 vitrine frigorifice pentru produsele lactate  şi 12 standuri pentru flori. Numărul mare de cetățeni ce intră zilnic aici a necesitat instalarea  a 22 de camere de supraveghere, pentru a elimina astfel orice risc major pentru cumpărător.  Investișțiile nu s/au oprit aici- ne mai spunea Marian Pavel. Hala uriașă a Pieței a fost  alimentată cu apă rece şi apă caldă, cu aparate de aer condiţionat şi de încălzire în anotimpul rece, dar şi cu patru cântare de verificare.  Cu ajutorul acestora cumpărătorii suspicioşi  pot afla într-un timp foarte scurt dacă au fost înşelaţi sau nu de comercianţi.

Prețul pentru închirierea unei tarabe este de 450 lei (15lei/zi), în timp ce gradul de ocupare al Pieței de către negustori este de peste 80%. Întrebat unde se situează piața agroalimentară din Giurgiu  în ceea ce privește preturile de închiriere a tarabelor, Marian Pavel ne spunea că ele sunt  sub 40% față de prețurile practicate în țară. Cele mai scumpe tarabe de închiriat sunt  cele din Bucuresti, cu o chirie lunară între 170-250 euro, urmează Clujul  cu 220euro/lună și Brasovul cu 200 euro/lună. La polul opus sunt piețele din județul Olt, din localitățile Turnu Măgurele și din micul orășel, Caracal. Administratorul Pieței ne mai spunea că în ultimul an utilitățile și întreținerea pieței  mari a municipiului a crescut cu 21,5% față de anul 2016.

(Balaban Leonardo)