Suprafaţa agricolă afectată de inundaţii şi grindină este undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional, dar culturile nu sunt compromise, ci doar se află în pericol temporar, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea.

Avem informaţii despre culturile afectate de inundaţii, dar sunt relative, pentru că ceea ce este astăzi nu este mâine în sensul că anumite suprafeţe pe care acum bălteşte apa peste câteva ore sau o zi se retrag apele respective, dar cultura nu este decât în pericol temporar fără să fie compromisă. Vom avea în curând datele exacte. Este însă o suprafaţă mică, undeva la 10.000 de hectare la nivel naţional şi asta înseamnă diverse culturi afectate de băltiri sau de grindină, atât cu grâu cât şi cu rapiţă, orz dar şi cu culturi de primăvară, în speţă floarea soarelui, porumb şi anumite suprafeţe cu mazăre. Eu am o vorbă: e mai mult bine decât rău pentru agricultură! – a mai spus Daea.

În județul Giurgiu mai mulți fermieri se plâng că le-au fost compromise culturile în totalitate și că societățile de Asigurări i-au anunțat că nu vor despăgubi decât o parte din ele, ceea ce ar însemna pagube de miliarde de lei. Unul dintre producătorii agricoli, Ștefan Muscă , spunea jurnaliștilor sosiți în zonele calamitate, că probabil vor fi  nevoiți să își vândă casele pentru a putea acoperi împrumuturile făcute pentru înființarea culturilor.

Ministrul Daea a mai declarat  că o parte din culturile distruse de inundaţii se vor reînsămânţa. „Dacă acum s-a distrus cultura de porumb, până la 15 iunie o reînsămânţează. Eu am discutat şi cu comisarul Hogan despre alocarea de bani europeni (pe despăgubiri – n.r.), dar nu vreau să vă spun prea devreme despre ce perspective sunt, dar sunt bune. Putem obţine fonduri europene la timp. Avem o veste bună pentru oameni: obţinem fonduri europene la timp şi suntem mereu alături de oameni”, a adăugat Petre Daea.

(Jurnal)

 

DCNews.ro