dosarul-electronic-de-sanatate-operational-din-ianuarie-2014La nivel naţional, se derulează un număr de 14 Programe Naţionale de Sănătate, în timp ce, propriu-zis, la nivelul judeţului Giurgiu se decontează, prin Spitalul Judeţean de Urgenţă, doar patru asemenea programe: oncologie, diabet, ortopedie şi suplinirea funcţiei renale şi insuficienţei renale. Cu toate acestea, ne declara preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Marin Constantin, instituţia pe care o conduce decontează, ca urmare a documentelor înaintate de farmaciile din judeţ, medicamente pentru toate cele 14 programe de sănătate decontate din Fondul Naţional Unic.

„La Giurgiu nu avem de-a face, în cele mai multe cazuri, de intervenţia propriu-zisă, ci, mai degrabă, cu tratamentul de susţinere. Nu avem specialişti, şi nici dotare, să spunem că putem derula toate aceste 14 programe de sănătate. Astfel, pacienţii merg la specialişti în alte locaţii, iar de acolo, în baza unei scrisori medicale, vin şi, fie la medicii noştri din Spital, fie la cei de familie, primesc reţete pentru medicamentele necesare, pe care le decontăm noi, Casa, către farmacii. Tocmai de aceea avem încheiate contracte fără plafonare cu farmaciile, singurele plafonări fiind în cazul laboratoarelor de analize”, a mai precizat Marin Constantin.

La nivelul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, bugetul pentru Programele Naţionale de Sănătate se ridică la peste 112 milioane de lei.

(O.C.)