Din 2014 legislația prevede transformarea amenzilor contravenționale în ore de muncă în folosul comunității, aplicabilă numai contravenienţilor – persoane fizice – şi fără să depăşească 300 de ore. În această situaţie pot ajunge persoanele care, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancţiunii, nu achită amenda, şi nici nu există posibilitatea executării silite (cei sancţionaţi nu au venituri sau bunuri valorificabile – cum se întâmplă în majoritatea cazurilor). În aceste condiţii, primăriile – prin serviciile de impozite şi taxe – pot cere instanţei de judecată înlocuirea amenzii cu obligarea contravenientului la prestarea unei activităţi în folosul comunităţii.

După cum se precizează pe site-ul Primăriei Municipiului Giurgiu, de la începutul anului şi până astăzi, un număr de 44 de datornici au executat, execută sau urmează să presteze muncă în folosul comunităţii. În afara acestora, se mai aşteaptă hotărârea instanţelor de judecată pentru alţi 113 debitori.

“Pentru fiecare dosar al fiecărui debitor se fac solicitări până la 10 instituţii, sau chiar mai multe, iar efortul este unul uriaş. Mai mult, chiar dacă noi facem tot acest demers, debitorii sunt de negăsit sau chiar refuză să execute munca în folosul comunității. Iar pentru acest lucru cei de la ordine publică pot doar să-i amendeze… Și așa o luăm de la capăt cu datoriile! O soluție pentru constrângerea acestora de a efectua munca în folosul comunității ar fi reintroducerea închisorii contravenționale în cazul refuzului”a precizat directorul DITL Giurgiu Laurențiu Țintea, citat de reprezentanții Primăriei Giurgiu, pe siteul oficial al instituției.

(Jurnal)