Peste două sute de titluri de proprietate vor fi anulate, în comuna Singureni

0
448

titluriO problemă pe care a descoperit-o, în această perioadă, directorul Oficiului Judeţean de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Giurgiu (OCPI), Ilie Vasile, este legată de eliberarea unor titluri de proprietate duble.

Dacă în unele localităţi sunt de ordinul a cel mult zece asemenea cazuri, recordul îl bate comuna Singureni, cu 274 de asemenea titluri, care nu au fost anulate, şi care au fost scrise incorect.

„Ne confruntăm cu această situaţie, mai ales că unele dintre aceste titluri au fost folosite pentru vânzarea unor terenuri. Am avut cazuri în care acelaşi teren a fost vândut de două ori, pe baza lacunei de completare a vecinilor. În cele 274 de titluri, vecinii înscrişi sunt Pădurea Singureanca, comuna Adunaţii Copăceni, comuna Călugăreni şi comuna Comana. În aceste condiţii, terenul propriu-zis era extrem de greu de identificat, aşa că la acest moment, în instanţă sunt 40 de procese de anulare a titlurilor de proprietate respective, iar pentru restul, ne chinuim acum să găsim soluţii de refacere a acestora!”, declara, pentru „Jurnal Giurgiuvean”, directorul OCPI Giurgiu.

Şi totuşi… care sunt motivele care au dus la apariţia unor asemenea situaţii? Răspunsul l-am primit tot de la directorul Ilie Vasile.

„În primul rând, vorbim despre o ambiguitate a Legii 18, care permite emiterea de titluri de proprietate în urma întocmirii planurilor parcelare, care, la nivelul anilor 90, lipseau în totalitate, iar identificarea în teren era făcută după ochi. Apoi, vorbim despre scrierea, de către alte persoane, de cele mai multe ori neautorizate (s-au folosit chiar şi militarii de la unitatea militară care funcţiona aici, lângă noi), din pricina volumului foarte mare de muncă şi a personalului redus. În al treilea rând, înscrierea incompletă în titlurile de proprietate, a datelor necesare (de cele mai multe ori, aveam titluri în care era înscrisă doar suprafaţa, fără vecini şi fără identificarea clară în teren). Nu în ultimul rând, vorbim de erori de emitere a titlurilor, aici vorbind despre acele mai multe titluri emise pentru acelaşi teren, sau terenuri pentru care nu erau emise titluri de proprietate”, a mai precizat directorul OCPI Giurgiu.

(O.C.)