Semnal de alarmă de la producătorii de medicamente: alte 2.300 de produse ar urma să dispară de pe piaţa românească în perioada imediat următoare, după ce aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în decursul ultimilor doi ani. Mai mult de jumătate dintre acestea, mai exact 60%, sunt medicamente care costă sub 25 de lei, fiind utilizate, conform statisticilor, de peste 8,5 milioane de pacienţi. În marea lor majoritate, aceste medicamente sunt fabricate în România.

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice susţine că taxa clawback aplicată uniform şi tratamentelor ieftine şi celor scumpe este principala cauză a dispariţiei de pe piaţă a medicamentelor necesare bolnavilor cronici.

Regândirea acestei taxe sau anularea ei pentru medicamentele ieftine, ar fi soluţia acestei situaţii, explică Dragoş Damian, director executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România, pentru că în cele din urmă însăşi calitatea vieţii pacientului este afectată.

(Jurnal)