Peste 250 de atleți, amatori sau profesioniști,  din 11 țări au luat startul în – probabil – cea mai importantă competiție de atletism (semimaraton) găzduită de țara noastră: FREE RUN SPIRIT RUSE – GIURGIU 2017. Dacă anul trecut, la prima ediție găzduită de două orașe (Ruse și Giurgiu) startul s-a dat din municipiul nostru, anul acesta lucrurile s-au întâmplat exact invers. Municipiul Giurgiu a găzduit sosirea atleților, care luaseră startul în jurul orelor 11 din orașul bulgar, de dincolo de Dunăre.

În așteptarea atleților, atmosfera a fost întreținută de dansatorii de la Millenium Art Dance, de majoretele de la STEPUP și, nu în ultimul rând, de Orchestra de Suflători „Valahia”, condusă de Virgil Pețanca.

Puțin după ora 13, au început să apară și primii concurenți.

De altfel, căldura și efortul depuse, dar și lipsa punctelor de alimentare și hidratare de pe traseu și-au spus cuvântul asupra sportivilor, unii dintre ei prăbușindu-se, efectiv, după trecerea liniei de sosire, și având nevoie de sprijinul ambulanțierilor prezenți la sosire.

Cel mai afectat a fost un atlet bulgar, transportat de urgență la UPU Giurgiu cu stări lipotimice și tensiune instabilă. 

Dincolo de toate neajunsurile, festivitatea de premiere a mai șters din emoțiile și amarul competiției. În final, podiumul a arătat astfel:

M+18: Youssef Sbaai (Maroc) / Wycliffe Kipkerin Biwot (Kenia) / Abel Kibet Rop (Kenia)

M+40: Ahmed Nassef (Maroc) / Krasimir Chotov (Bulgaria) / Ioan Pavel Moisă (România)

M+50: Ștefan Ciochină (România) / Vasile Apetroaie (România) / Boyko Zlatanov (Bulgaria) 

F+18: Pamela Jemelu Kipchoge (Kenia) / Roxana Elisabeta Bîrcă (România) / Cristina Negru (România)

F+40: Nicoleta Ciortan (România) / Mika Mihailova (Bulgaria) / Gergana Malcheva (Bulgaria)

F+50: Malina Varsikiceva (Bulgaria) /  Hiroko Ogawa (Japonia) / Ioana Nicoară (România). 

De menționat faptul că prima care s-a înscris la semimaratonul găzduit de cele două orașe de pe malul Dunării este ocupanta locului II la categoria F+50, japoneza Hiroko Ogawa.

Din cele petrecute la Giurgiu nu au lipsit nici momentele inedite, neratate de obiectivul aparatului de fotografiat, pe care vă lăsăm să le savurați, în cele ce urmează.

Chiar dacă unii alergători au ajuns la mai bine de două ore după ce au luat startul, au demonstrat că cel mai important este să participi, nu neapărat să câștigi!

(Anna Lincă)