AcasăActualitatePeste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 şi 10 ani,...

Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 şi 10 ani, nu merg la şcoală 

145339_1Conform unui studiu al Asociaţiei Salvaţi Copiii,  peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 şi 10 ani, nu merg la şcoală, iar un sfert dintre cei ce au între 11 şi 14 ani nu sunt înscrişi într-o formă de învăţământ.

Potrivit unui comunicat transmis AGERPRES, cele mai mici rate de cuprindere şcolară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de sărăcie (în special regiunea de nord-est) şi în mediul rural (care este mult mai afectat de sărăcie decât cel urban; la nivel naţional, în rândul populaţiei generale, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, pe când în cel rural este de 29%). De exemplu, 16,4% dintre copiii cu vârste între 7 şi 10 ani din mediul rural nu sunt cuprinşi în învăţământul primar, comparativ cu 9% în cazul copiilor din mediul urban, din aceeaşi categorie de vârstă. Diferenţele rural – urban se adâncesc în cazul copiilor între 11 şi 14 ani, 25% dintre copiii de această vârstă din rural nefiind înscrişi în învăţământ, comparativ cu 6% în cazul celor din urban, mai arată reprezentanţii organizaţiei.

„Condamnarea copiilor la sărăcie este puternic favorizată de nivelul scăzut de educaţie a părinţilor – există o diferenţă de 40% între copiii săraci din familii cu nivel scăzut de educaţie (maxim gimnaziul) şi cei ai căror părinţi au un nivel mai ridicat de educaţie. Acest lucru nu înseamnă că părinţii cu nivel scăzut de educaţie nu ar avea grijă de copiii lor, ci demonstrează că educaţia are un impact puternic asupra şanselor părinţilor de a avea un loc de muncă şi de a obţine câştiguri satisfăcătoare din muncă”, subliniază Salvaţi Copiii. Conform aceluiaşi studiu România „cheltuieşte, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparaţie cu statele membre UE”. În plus, „deşi ca procent din PIB cheltuielile totale ale statului român au fost doar cu 27,57% mai mici decât media europeană, în cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educaţie, protecţie socială şi sănătate), cheltuielile au ajuns să fie şi cu peste 41% mai mici decât mediile europene. Ţara noastră a cheltuit pentru educaţie 3% din PIB în 2012 şi 2,8% în 2013, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, informează comunicatul. Organizaţia Salvaţi Copiii anunţă  lansarea celei de-a XVI-a ediţii a Festivalului Brazilor de Crăciun, eveniment de strângere de fonduri pentru asigurarea accesului la educaţie şi prevenirea abandonului şcolar în rândul copiilor proveniţi din medii defavorizate. Şi în 2016, unii dintre cei mai cunoscuţi designeri vor crea, exclusiv pentru această ocazie, brazi de Crăciun, care vor fi apoi licitaţi.

AGERPRES

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
7.8 ° C
7.8 °
7.8 °
88 %
5.1kmh
100 %
joi
15 °
vin
16 °
sâm
16 °
Dum
16 °
lun
17 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!