Pesta Porcină Africană (PPA) scumpește sarmalele și caltaboșii de Crăciun  

0
109

Epidemia de PPA de anul acesta va scumpi, spun specialiștii, prețul cărnii de porc.

Sute de milioane de porci, majoritatea din China, mor din cauza gripei porcine africane, lucru ce duce la o creștere a prețului cărnii de porc în întreaga lume.

În Europa, de exemplu, caracasele de suine s-au scumpit cu 31%, iar în cazul purceilor vii cu 56%. Prețurile sunt așteptate să fie la cel mai înalt nivel de la apariția bolii vacii nebune sau a gripei aviare, în 2004, lucru care a dus la creșterea consumului de carne de porc, se arată într-un raport al comisiei pentru alimentație și agricultură a ONU.

Prețul cărnii de porc a crescut cu 16% în a doua săptămână a lunii octombrie, fiind cea mai abruptă scumpire din ultimii 13 ani din China. Din august 2018, de când a fost raportat primul caz de gripă porcină în această țară, prețul cărnii s-a dublat și se va menține la fel mare în cel puțin următoarele trei luni.

La nivel mondial, 500 de grame de bacon se vinde începând cu 4,70 dolari în Praga, până la 17,21 dolari în Hong Kong. În București, jumătate de kilogram de bacon costă 8,2 dolari, adică aproximativ 35 de lei.

Până la finalul anului 2020, China va rămâne cu circa 275 de milioane de porci din cauza gripei porcine africane, o scădere cu 40% a producției, de la izbucnirea acestei boli. La nivel mondial, asta înseamnă o scădere de 10% a producției, potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA.

Față de luna august a anului trecut, când porcii au început să fie afectați de gripă, prețul cărnii este cu 120% mai mare. Creșterea crescută din această țară va duce la importuri mai mari din alte țări, adică la prețuri record.

Gripa porcină africană este considerată endemică de autoritățile de la Beijing, adică prezentă în mod general, în cea mai mare piață din lume, una ce valorează circa 118 miliarde de dolari.

La Giurgiu, conform ultimei situații raportate de Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Giurgiu, din data de 11 octombrie, au rămas 230 focare de PPA, după cum urmează: la porcii domestici: 222 focare; în exploatații comerciale de tip A: 3 focare; în exploatații comerciale: 5 focare în localitatea Cetatea, Letca Nouă și Herăști și 77 de cazuri de PPA la porcii mistreți în 13 fonduri de vânătoare. Peste 7000 de porci în peste 733 de exploatații au fost uciși în aceste luni, de când s-a instalat virusul PPA și în județul nostru, aceștia fiind porci uciși preventiv. De asemenea, cu o lună înainte, conform informațiilor furnizate de site-ul DSVSA Giurgiu, în ceea ce privește focarele, au fost neutralizate 2499 (881 porci morți și 1618 porci uciși) în exploatațiile nonprofesionale, 49 (17 porci morți și 32 porci uciși) în exploatațiile comerciale de tip A) și 6929 porci uciși în exploatațiile comerciale.

(Jurnal)