De la 1 octombrie, prin hotărârea consilierilor locali giurgiuveni, taxa de habitat a fost stabilită la suma de 12 lei, indiferent că locuitorii au domiciliul la apartament sau la casă.

După cum ne preciza directorul Direcției de Impozite și Taxe Locale Giurgiu, Laurențiu Țintea, de la intrarea în vigoare a hotărârii CL, adică 1 octombrie, în doar trei săptămâni, numărul celor care au venit să își achite atât diferența (pentru cei care achitaseră taxa aferentă întregului an), cât și al celor care nu plătiseră până acum.

Avem un real aflux de persoane, oamenii vin și plătesc. Am încasat puțin peste patru miliarde de lei, iar la nivel total, s-au încasat, până acum, cam 70% din ceea ce era preconizat a se încasa la nivelul municipiului nostru”, ne spunea Laurențiu Țintea.

De asemenea, ne mai preciza directorul DITL Giurgiu, se fac verificări în continuare cu privire la numărul real de persoane care locuiesc pentru că, preciza Laurențiu Țintea, au existat câteva sute de cazuri când la fața locului au fost găsite mai multe persoane decât erau declarate.

Din punct de vedere statistic, de la începutul anului până la data de 22 octombrie, la Direcția de Impozite și Taxe Locale Giurgiu fuseseră încasați, în total, 2.357.327,66 lei, în timp ce doar în luna octombrie s-au încasat 247.374 lei.

În ceea ce privește numărul de imobile declarate la DITL, acesta este de 25.918, din care 3.439 sunt declarate ca fiind nelocuite. Din totalul de 16.400 de apartamente declarate la DITL, nelocuite sunt 2.315, în timp ce din cele 9.518 case, 1.124 nu au niciun locatar.

Numărul total de persoane pentru care se încasează taxa de habitat este, conform datelor furnizate de Direcția de Impozite și Taxe Locale Giurgiu, de 40.801 locuitori, cei mai mulți, 24.748, locuind la apartament, și doar 16.053 la case.

De asemenea, la DITL Giurgiu sunt înregistrate și un număr de 1.583 de giurgiuveni care sunt scutiți de plata taxei de habitat, conform prevederilor legale.

(Jurnal)