Persoanele aflate în situație de risc din Buturugeni vor avea un Centru de zi dedicat lor

0
118

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu are în vedere, pentru perioada următoare, realizarea, la Buturugeni, a unui Centru de zi, destinat în principal persoanelor aflate în situații de risc. La această dată, proiectul se află în faza studiului de fezabilitate, urmând să fie realizat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020, finanțat de Uniunea Europeană și Guvernul României prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală, Măsura 4/6B „Investiții în infrastructura socială”.

Conform proiectului de hotărâre depus de conducerea DGASPC Giurgiu spre aprobarea consilierilor județeni, caracterul prioritar este dat, în primul rând, de necesitatea prevenirii excluderii sociale a copiilor și familiilor cu risc crescut de izolare socială sau aflate în incapacitate de a oferi condiții minimale de subzistență, creștere și educație. De asemenea, de serviciile Centrului vor beneficia și persoanele cu dizabilități aflate în comunitate, pentru acestea fiind destinate servicii de îngrijire și consiliere. Nici bătrânii singuratici și vulnerabili nu sunt uitați, acestora urmând a le fi oferite servicii de ameliorare a stării psihologice, îmbunătățindu-li-se, astfel, calitatea vieții și prevenindu-se instituționalizarea acestora.

Conform soluției recomandate prin studiul de fezabilitate, indicatorii tehnico-economici supuși aprobării sunt: valoarea totală a investiției (inclusiv TVA) – 622.721,66 lei, din care circa jumătate sunt pentru construcții și montaj.

Suprafața totală construită va fi de 77,35 mp, iar suprafața utilă, de 61,09 mp, clădirea urmând să aibă doar parter. Proiectul clădirii prevede un spațiu central de 21,57 mp, ce va avea și rol de living-room și spațiu de distribuție, o cameră de activități extracurriculare (21,60 mp – capacitate de maxim 18 persoane), un birou administrativ, un grup sanitar pentru personal și două grupuri sanitare pentru public.

„Proiectul, cu investiția propusă, vizează sprijinul a cel puțin 60 de persoane din categoriile amintite, aflate în evidența serviciilor locale. Centrul de zi va promova un stil de viață sănătos și activ, prin facilitarea accesului la activități culturale și artistice, la care vor participa beneficiarii identificați”, se arată în documentația aferentă proiectului de hotărâre.

Din suma amintită ca fiind valoarea totală a proiectului, pe lângă amenajări, se va achiziționa și un microbuz, destinat transportului persoanelor care se află la distanță de Centrul de zi din Buturugeni.

Durata de execuție a tuturor lucrărilor este estimată la 21 de luni.

Inițial consilierii județeni liberali au anunțat că nu se vor opune proiectelor menite să îmbunătățească și să dezvolte calitatea vieții locuitorilor județului, dar,după ce Florin Velicu a jucat, din nou, rolul de „Gigi Contra” în ședința de vineri, 25 octombrie, aceștia au ridicat mâna „împotrivă”. Chiar și așa, proiectul a devenit hotărâre, și astfel, Centrul de zi de la Buturugeni va deveni realitate.

(Jurnal)