Miercuri dimineață au avut loc peste 40 de percheziții la persoane acuzate că obțineau permise de conducere fraudulos, în străinătate, iar apoi mergeau să îl schimbe cu unul valid, românesc. Circa 50 de persoane au fost duse la audieri.

Oamenii legii pun în executare 48 de mandate de aducere în județele  Giurgiu, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Olt, Prahova, Teleorman, Vaslui, Vâlcea și în municipiul București.

Potrivit Poliției Române, cei interesați de obținerea unor permise de conducere ar fi pus la dispoziția membrilor grupării datele de identificare personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care ar fi fost transmise în străinătate, pentru întocmirea permiselor. Ulterior, documentele realizate fraudulos ar fi fost expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora s-ar fi prezentat la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești.

Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis ar fi fost de aproximativ 3.000 de euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.

Potrivit Poliției Române, până în prezent au fost identificați peste 100 de cetățeni români, care fie ar fi obținut permise românești, fie ar fi depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor obținute ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.

Persoanele vizate vor fi duse la sediul DIICOT Ploiești, pentru audieri, urmând ca, după finalizarea acestora, procurorul de caz să dispună măsurile legale ce se impun.

Polițiștii BCCO Ploiești și procurorii DIICOT Ploiești continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals, acces ilegal la un sistem informatic, fals informatic, dare de mită și luare de mită.

Acțiunea de meircuri este o continuare a activității din data de 8 iulie (dată la care au fost puse în executare 61 de mandate de percheziție domiciliară și 79 de mandate de aducere), ancheta fiind inițiată, în luna martie 2020, în Ploiești și extinsă, ulterior, în mai multe județe ale țării și în București.