Percheziții într-o fermă de păsări din orașul Mihăilești! Mii de certificate de sănătate, falsificate, au fost eliberate cu doar 7 zile înainte ca în crescătorie să fie declarat focar de gripă aviară!  

0
379

Polițiștii au  făcut, joi dimineața, 9 percheziții, într-un dosar ce vizează infracţiuni în activitatea unei ferme de păsări din orașul Mihăilești, județul Giurgiu. Anchetatorii  bănuiesc  că au fost eliberate mai multe certificate de sănătate falsificate, pentru ca mii de păsări să fie vândute, cu doar o săptămână înainte ca în această crescătorie să fie declarată focar de gripă aviară.

În această dimineață ( joi – n.red.) , polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Giurgiu pun în aplicare 9 mandate de percheziție domiciliară, în județele Giurgiu, Ilfov și în municipiul București, la domiciliile unor persoane fizice și juridice bănuite de săvârșirea infracțiunilor de fals intelectual, complicitate la fals intelectual, abuz în serviciu și fals în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată”, anunță Poliția Română.

Oamenii legii fac verificări în legătură cu plângerea formulată de către Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Giurgiu, cu privire la existența unor neconcordanțe privind documentele de achiziție și de vânzare a păsărilor, de la exploatația de creștere a găinilor de ouă pentru consum, ce aparțin unei societăți comerciale din județul Giurgiu.

Percheziții la persoane bănuite că au obținut ilegal bani de la stat pe durata pandemiei / Sursa foto: Fanatik - caracter ilustrativ

De asemenea, reprezentanții D.S.V.S.A Giurgiu au sesizat și unele neconcordanțe între datele înscrise în documentele care au fost prezentate la centrul de ambalare a ouălor aparținând societății comerciale în cauză, precum și în documentele cu care acestea au fost comercializate către o societate comercială din municipiul București și, ulterior, altor societăți comerciale din țară.

Din cercetările efectuate, a reieșit faptul că la data de 18 martie a.c, la punctul de lucru al societății comerciale în cauză, a fost declarată influență aviară.

Anterior declarării focarului, un medic veterinar din cadrul D.S.V.S.A. Giurgiu, cu care societatea avea încheiat contract pentru prestarea serviciilor veterinare, în perioada 3-10 martie a.c., ar fi întocmit în mod fals și fără respectarea prevederilor legale, 20 de certificate de sănătate pentru comercializarea a 7.690 de păsări vii, provenite din exploatația de pe raza județului Giurgiu și ar fi atestat, în mod necorespunzător, că acestea ar fi fost comercializate către diferite persoane din județ, la prețul de 1 leu pe bucată”, susțin polițiștii.

Totodată, funcționarul economic din cadrul societății ar fi ajutat medicul veterinar să falsifice, prin completarea celor 20 de certificate de sănătate cu date nereale.

De asemenea, el ar fi falsificat și avizele de însoțire a mărfii, consemnând faptul că ar fi fost comercializate către diferite persoane din județul Giurgiu.

La sediul Inspectoratului de Poliție Județean Giurgiu, urmează a  fi aduse 5 persoane, pentru a fi audiate.

 De precizat că DSVSA Giurgiu a ținut ca și altădată,  sub preș o  informație importantă,  evitând să o livreze către presa locală, respectiv opiniei publice, deși cu puțin timp îninte de Paște, la sediul Prefecturii Giurgiu, conducerea acestei Direcții promitea jurnaliștilor locali o totală transparență în relația cu aceasta.

Un gest care creează din nou suspiciuni în rândul consumatorilor,  privind riscurile la care pot fi expuși oricând,  fără a fi preveniți…

 Sursa: Gîndul