g-ciupituEleva olimpică Georgiana Ciupitu s-a născut la data de 15 mai 1999, în Giurgiu, în prezent fiind elevă în clasa a-XI-a la Liceul Teoretic ”Nicolae Cartojan” din municipiu – profilul pedagogic. Tânăra a obţinut anul acesta rezultate deosebite în domeniul psihologiei, în urma participării la faza naţională a Olimpiadei de Psiho-pedagogie desfăşurată la Craiova, de unde a revenit acasă cu Premiul Special al concursului.

În urma dialogului purtat cu Georgiana, am aflat de la aceasta că a ales să aprofundeze psihologia în primul rând pentru că este atrasă de ”tainele” minţii umane, care o fascinează şi pe care îi place să le descopere: Am ales această materie deoarece mă atrage, mă provoacă şi mă ajută să mă descopăr. Totodată, psihologia mă va ajuta în viitoare mea meserie de dascăl, deoarece voi ”lucra” cu minţile copiilor. Doamna profesoară de pedagogie şi psihologie, Mariana Gemescu, care este şi diriginta mea, m-a sprijinit, m-a îndrumat şi m-a pregătit temeinic, demonstrându-mi că dacă îţi place ceva cu adevărat, vei reuşi întotdeuna să obţii performanţe în acel domeniu. Pentru mine, dumneaei reprezintă un model, un profesor care, într-adevăr, s-a născut pentru a practica această meserie. Psihologia m-a atras încă dinainte a de a o studia la liceu, deoarece acest domeniu ascunde multe ”mistere” care pentru oamenii care nu l-au studiat, par banale sau neimportante. Psihologia mi se pare extrem de importantă în toate activităţile pe care noi le practicăm, dar, cu precădere, aşa cum am spus în rândurile de mai sus, în meseria de învăţător/profesor, meserie în care trebuie să comunici, să formezi caractere şi să le cârmuieşti spre un drum cât mai bun, ne spunea tânăra olimpică.

Întrebată cum ar trebui să procedeze un elev pentru a deveni olimpic atinge performanţa în domeniul ales, Georgiana ne-a răspuns că în opinia sa, acesta nu trebuie decât să fie motivat, să înveţe foarte mult, şi, bineînţeles, să îi placă materia respectivă, căci nu poţi performa într-un domeniu în care nu te simţi confortabil.

Totodată, tânăra olimpică ne-a mărturisit că după finalizarea cursurilor liceale, îşi doreşte să-şi continue studiile la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei din cadrul Universităţii din Bucureşti – secţiunea Psihologie, pentru a deveni profesor de psihologie: Voi face această alegere deoarece consider că psihologia mă repre-zintă, iar meserie de profesor cu siguranţă că o voi iubi şi practica cu multă dăruire toată viaţa. A fi profesor de psihologie este un lucru deosebit, iar şi mai deosebit este să reuşeşti să îi determini şi pe alţii să înţeleagă cum funcţionează complexul psihic uman, ne-a mai spus Georgiana

O felicităm, pe această cale, pe tânăra olimpică, pentru reuşitele obţinute şi îi urăm să atingă cât mai multe astfel de performanţe atât în plan profesional, cât şi în celelalte sfere ale vieţii!

T. NICOLAU