Pentru 1,6 miliarde de oameni, pe 6 mai a început cea mai sfântă lună a anului : RAMADANUL!

0
194

Tradiția islamică spune că în această perioadă porţile paradisului sunt deschise, iar cele ale iadului se închid. Musulmanii cred că în timpul acestei luni Allah i-a revelat lui Mohammed primele versete ale Coranului. 

Ramadanul, luna postului musulman, a început în data de 6 mai , în Arabia Saudită, locul de naştere al islamului, a anunţat postul saudit de televiziune Al Arabiya, citat de DPA și preluată de Agerpres.

Luna plină nu a fost vizibilă sâmbătă seară şi, de aceea, duminică a fost ultima zi a lunii Shaaban din calendarul islamic, a anunţat acelaşi post TV, citând autorităţile religioase din Arabia Saudită.

Începutul şi sfârşitul lunilor din calendarul islamic sunt determinate de vederea Lunii pline.

Kuweit, o altă ţară din Golful Persic, a anunţat, de asemenea, că luni va fi prima zi de Ramadan, potrivit agenţiei naţionale de presă KUNA. Un anunţ similar a fost făcut şi de reprezentanţii minorităţii sunnite din Irak.

Pe toată perioada postului, credincioșii nu au voie să mănânce nimic și nici să bea apă până la apunerea soarelui. De asemenea, ei trebuie să se abțină de la fumat și de la întreținerea relațiilor sexuale. Este o perioadă menită să disciplineze sufletul, o perioadă de contemplare asupra relației cu Allah, de rugăciune, generozitate și studiu al Coranului, scrie Vox.com

Slujbele din moschee, denumite mukabelle, încep în fiecare dimineaţă. Musulmanii citesc Coranul și predică în geamii. Seara, credincioșii musulmani participă din nou la slujbe, așa-numitele teraavih. Pe toată perioada postului, geamiile şi moscheile de pretutindeni sunt deschise în fiecare noapte.

La finalul Ramadanului, musulmanii au o sărbătoare de trei zile, Eid al-Fitr, în care familiile se întrunesc pentru a mânca împreună și pentru a face schimb de cadouri. 

Postul de Ramadan este una dintre cele cinci datorii ale musulmanilor, alături de mărturisirea credinței, rugăciunea, acțiunile caritabile și pelerinajul la Mecca. Toți musulmanii trebuie să postească în această perioadă, în fiecare an, dar se pot da dispense pentru bătrâni, copii, bolnavi și femeile însărcinate. 

(Jurnal)