Parlamentul a adoptat cu 357 de voturi ”pentru” și niciun vot ”împotrivă”, inițiativa legislativă de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor.

Cei 30 de parlamentari ai UDMR care au fost prezenți în sală, nu au votat!  Toate ziarele (editii on line sau print), au titrat această știre, ca pe o dovadă de bun simț, echitate, respect pentru electoratul fiecărui partid. Însă, din păcate acest exercițiu de imagine, de ipocrizie, are si o altă conotație, care arată de fapt adevărata față a unor politicieni ce prin votul nostru cred că devin ”speciali”,  un fel de ”rara avis” , deși mare parte din ei sunt doar niște oportuniști.

Nemulțumiți de pierderea acestor privilegii speciale, circa 400 de foști parlamentari au atacat în instanță legea prin care pensiile lor speciale, primite de la Legislativ, sunt abrogate. Pe lângă asta mulți dintre ei mai au o pensie specială, cea de magistrat, sau de fost diplomat, ori de europarlamentar. Și ce dacă! Lasă să fie, că nu strică niște saci cu bani, în plus…

Printre cei 400 care au atacat în instanță abrogarea pensiei speciale de parlamentar (de fapt, este vorba despre o indemnizație pe viață!) sunt  Petre Roman, Teodor Meleșcanu, Petre Daea, Irina Loghin sau Norica Nicolai.

Senatoarea Florina Jipa (UNPR) a devenit celebră atunci când, în martie 2015 i-a dat cu mir pe frunte colegului său, Dan Șova, într-o ședință a Parlamentului.

De ce? Senatoarea l-a miruit pe Dan Șova, înainte de a evita ridicarea imunității lui parlamentare. Această femeie grijulie, a fost la rândul ei judecător și, potrivit declarației de avere din 2016, primea pensie specială de magistrat, peste 85.000 de lei (în acel an). Teodor Meleșcanu este și el posesor al unei pensii speciale, de fost diplomat, de peste 114.000 de lei (în 2019). Norica Nicolai, fost europarlamentar, timp de două legislaturi, va avea dreptul la o pensia  babană, ”special” din partea legislativului de la Strasbourg.

Pensia medie a unui fost parlamentar este de 5.714 lei, cuantumul fiind stabilit în funcţie de numărul de mandate. Astfel, un parlamentar care a activat doar într-un mandat de patru ani, primea circa 2.000 de lei, însă cei care au avut trei sau mai multe mandate încasau peste 10.000 de lei/lunar.

La momentul abrogării acestor pensii, erau 827 foști parlamentari care beneficiau de această indemnizație pe viață,  efortul bugetar ridicându-se la circa nouă milioane de euro, pe an!!  Din toți aceștia, 438 de foști parlamentari, s-au adresat instanței, pentru a-și apăra pensiile.

În timp ce ei îsi apără privilegiile, celorlalți cetățeni nu le rămâne altceva de făcut decât să își apere, vorba poetului, ”sărăcia si nevoile și neamul”, înjurând de mama focului pe facebook, conștienți că prin această dorință de privilegii, a aleșilor noștri, nu se dovedește  altceva decât faptul că li se rupe de starea noastră socială și că nu ne consideră  importanți (exercițiu grotesc de populism), decât o singură  zi din viața lor… pentru o singură zi de celebritate din viața noastră,  doar o dată la patru ani:  în ziua votului! Ce crudă și cinică ipocrizie.

(Florian Tincu)