Mulți dintre noi ne întrebăm, probabil, la ce ne folosește adeverința electronică de vaccinare.

Documentul este util pentru cei care revin în România dintr-o țară aflată pe lista galbenă stabilită de autoritățile române, persoana vaccinată nemaifiind supusă carantinei.

În plus, ar putea fi folosit și la intrarea pe teritoriul Greciei, spre exemplu, conform informațiilor de pe site-ul MAE. Autoritățile au anunțat în data de 9 martie 2021 că persoanele care s-au vaccinat anti-COVID cu două doze pot descărca adeverinţa de vaccinare în format electronic din Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

Adeverința electronică de vaccinare poate fi utilizată în următoarele situații:

  • La întoarcerea în România dintr-o călătorie într-o țară care este pe lista galbenă stabilită de autoritățile române (pentru care se impune măsura de carantină), persoana vaccinată nu mai este supusă carantinei (Hot. CNSU nr. 9 din 11.02.2021).
  • În cazul în care este contact direct cu un caz confirmat, persoana vaccinată nu mai este supusă carantinei (Hot. CNSU nr. 9 din 11.02.2021)
  • În situații în care accesează serviciile medicale pentru alte patologii, persoanele vaccinate complet și care nu prezintă simptome din definiția de caz COVID-19 sunt exceptate de la testare pentru acest virus (metodologia de supraveghere a infecției cu noul Coronavirus).

Până acum aproape 180.000 de români și-au descărcat online adeverința electronică de vaccinare, document oficial care atestă vaccinarea anti SARS-CoV-2.

(Jurnal)