Camera Deputaţilor a dezbătut la jumătatea săptămânii trecute proiectul de lege privind elaborarea Codului administrativ, care prevede, printre altele, ca primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene aleşi după anul 1992 să primească o pensie specială în limita a trei mandate.

De asemenea, ei pot avea calitatea de persoană fizică autorizată sau de persoană care exploatează o întreprindere individuală sau o întreprindere familial, lucru ce le era interzis.

De asemenea, potrivit propunerii, cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă prevăzut la al. 1 se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0.40% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.Totodată, pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat complet de primar, viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene. Indemnizaţia pentru limită de vârstă se cumulează cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public. Aceştia ar urma să primească bonusuri pentru cel mult trei mandate. În cazul primarilor, de exemplu, sumele sunt cuprinse între 800 de lei – edilul unei comune – şi 1.400 de lei – cel al Capitalei.

Altă prevedere din Codul Administrativ este eliminarea pragului de 20% pentru folosirea limbii materne a minorităţilor naţionale în administraţia locală.

Opoziţia a criticat proiectul legislativ acuzând „destructurarea funcţiei publice” şi spune că îl va ataca la Curtea Constituţională, în timp ce PSD susţine că proiectul este dorinţa coaliţiei de a eficientiza administraţia.

(Jurnal)