AcasăActualitatePenitenciarul Giurgiu bănuit că ar fi folosit metoda de tortură „falaka”!

Penitenciarul Giurgiu bănuit că ar fi folosit metoda de tortură „falaka”!

Statul român este acuzat de condiții insalubre și tortură în închisori. Comitetul European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) a solicitat autorităților din România să remedieze deficiențele grave și persistente. Printre penitenciarele date exemplu este și cel de maximă siguranță de la Giurgiu.

Pe lângă condițiile insalubre în care trăiesc deținuții, ar fi fost identificate cazuri folosire a torturii asupra persoanelor încarcerate.

Raportul CPT indică faptul că supraaglomerarea închisorilor continuă să fie o problemă gravă, afectând nu numai condițiile de trai, ci și desfășurarea activităților, asistența medicală și rata violenței.

Două dintre instituțiile vizitate, penitenciarele Craiova și Mărgineni, funcționau la peste 150% din capacitatea lor, oferind multor persoane doar 2 metri pătrați de spațiu de locuit în celule. În plus, condițiile materiale erau, în general, precare în toate închisorile vizitate: celulele erau dărăpănate și lipsite de mobilier; saltelele și lenjeria de pat erau uzate și infestate cu ploșnițe, scrie Mediafax.

Majoritatea persoanelor cu care s-a întâlnit delegația CPT a indicat că au fost tratate bine de către personal. Cu toate acestea, delegația a primit un număr considerabil de acuzații de maltratare fizică a deținuților de către personalul penitenciarului, inclusiv de către membrii forțelor operative mascate, potrivit sursei citate. Metoda de tortură „falaka” ar fi fost folosită chiar  în Penitenciarul Giurgiu.

Acesta a fost cazul în special la închisoarea Giurgiu, unde au fost primite acuzații că mai multe persoane au fost supuse în mod repetat la bătăi pe tălpile picioarelor – o metodă de tortură cunoscută sub numele de „falaka”.

 CPT își reiterează îngrijorările foarte serioase cu privire la lipsa de înregistrare și raportare a leziunilor constatate de către serviciul de sănătate și la absența unor investigații eficiente în cazul acuzațiilor de rele tratamente în închisoare. În general, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți calitatea asistenței medicale oferite deținuților.

 Printre priorități se numără creșterea nivelului de personal, dotarea tuturor închisorilor cu echipamente medicale de bază și de urgență, asigurarea confidențialității medicale, îmbunătățirea înregistrării leziunilor și adoptarea unei strategii cuprinzătoare de sprijinire a persoanelor cu probleme legate de droguri. În mod similar, trebuie îmbunătățită îngrijirea sănătății mintale în închisori.

Situația din penitenciarele Craiova și Mărgineni era deosebit de nefavorabilă pentru persoanele cu tulburări psihiatrice.

 Raportul subliniază că nivelul de personal din închisorile vizitate ar trebui să fie crescut de urgență. În acest context, CPT pune din nou sub semnul întrebării prezența și modul de operare al grupurilor de intervenție mascate în cadrul unităților care dețin dețin deținuți în regim de maximă securitate. Aceste grupuri ar trebui să fie desființate, în timp ce personalul unităților de maximă securitate ar trebui mărit și ar trebui să se adopte o abordare dinamică a securității”, arată Consiliul Europei într-un comunicat.

Sursa: Știri de Cluj

VREMEA

Giurgiu
cer acoperit de nori
7.6 ° C
7.6 °
7.6 °
76 %
5.8kmh
100 %
sâm
14 °
Dum
15 °
lun
18 °
mar
11 °
mie
15 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!