Pelerinajul de Sfântul Dumitru din Capitală va avea loc, deși Guvernul anunțase că vrea să îl interzică. Anunțul a venit de la Patriarhie care, împreună cu primăria, a pus la punct un protocol.

Timp de trei zile, doar credincioșii care locuiesc în Capitală vor avea permisiunea să vină la moaște.

Pe 25, 26 și 27 octombrie vor putea să vină să se închine la moaștele Sfântului Dimitrie cel Nou doar credincioșii care au domiciliul în Capitală. Jandarmii le vor verifica buletinele.

O altă regulă este distanțarea socială, credincioșii trebuie să stea la cel puțin un metru și jumătate unul față de celălalt.

Vor fi circuite diferite de intrare și de ieșire, iar accesul la raclă se va face pe un singur rând.

De altfel, reprezentanții Patriarhiei au transmis că racla sfintelor moaște va fi protejată cu un material care să asigure o igienizare în permanență, voluntarii vor avea măști de protecție, mănuși și vor oferi credincioșilor materiale de dezinfectare.

Anul acesta biserica renunță la procesiunea “Calea Sfinților” la care participau foarte multe persoane.

O altă regulă importantă stabilită în protocolul semnat de Patriarhie și Primăria Capitalei arată că la procesiune nu au voie să participe în același timp mai mult de 500 de persoane.

Încă în funcție, primarul Gabriela Firea a ținut să precizeze joi că nu ea a stabilit aceste reguli, ci o comisie din care fac parte Poliția, Jandarmeria, ISU și reprezentanți ai primăriei.

Pelerinajul de Sfântul Dumitru cel Nou va avea loc în acest an numai cu credincioși din București, din cauza măsurilor speciale luate de autorități în contextul pandemiei de coronavirus.

Credincioșii se pot închina la Sf. Dumitru, ocrotitorul Bucureștilor, doar de duminică până luni, măsura fiind circumscrisă stării de alertă, a precizat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

„Evenimentul are loc în condiţii excepţionale de protecţie, între 25 – 27 octombrie, cu acces doar pentru cei din municipiul Bucureşti”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, a anunţat în urmă cu două săptămâni, după o şedinţă a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, că participarea credincioşilor la sărbătorile religioase va fi permisă doar celor care au domiciliul în localitatea respectivă.